Kanta-Häme

Toukokuussa myrskyää

Säveltäjä Kaija Saariahon The Tempest -laulusarja koostuu synttärilahjoista. Suomalainen barokkiorkesteri soittaa Myrskyn ensiesityksen Vanaja-salissa.

Kun säveltäjä Kaija Saariaholta (s. 1952) pyydettiin musiikillista 50-vuotislahjaa entiselle opettajalleen Brian Ferneyhoughille, hän tarttui William Shakespearen näytelmään The Tempest, Myrsky. Vuosi oli 1993.

– Muistin Calibanin hahmon, joka on se hirviö. Se sopi opettajani persoonaan, nauraa Saariaho.

Sittemmin lahjaidea on kasvanut kuusiosaiseksi laulusarjaksi The Tempest Songbook. Saariaholle läheisistä ihmisistä omat synttärisävellyksensä ovat saaneet sävellyksen opettaja Paavo Heininen, sellisti Anssi Karttunen, teatteriohjaaja Peter Sellars, säveltäjä

Roger Reynolds ja Saariahon oma poika Aleksi Barrière, joka on musiikkiteatteriryhmän perustaja, ohjaaja, kääntäjä ja dramaturgi. 

Pojalle sävelletty Bosun´s Cheer on näistä tuorein, kaksi vuotta sitten lahjaksi annettu. 

– Siitä tuli ihan kreisiä rytmistä lausumista. Aleksi on toiminut tekstineuvonantajanani, ja ehkä hän voi käyttää sävellystä omassa työssään. 

– Lahjateokset ovat aina räätälöityjä ja aina yllätyksiä saajalleen, kertoo Saariaho.

Kun Suomalainen barokkiorkesteri Fibo tulee Verkatehtaalle, yhdistyy tilaisuudessa monta myrskyrintamaa. William Shakespearen kuolemasta tuli juuri kuluneeksi 400 vuotta. Yksi lukuisista säveltäjistä, joka on inspiroitunut Stratford-upon-Avonin kuuluisasta sanaseposta, oli Henry Purcell (1659–1695). 

– Tosin Purcell ei tainnut säveltään nimissään olevasta Myrskystä ääntään, vaan sen teki hänen oppilaansa John Weldon, muistuttaa Fibon taiteellinen johtaja Antti Tikkanen.

Vaikka konsertissa kuultavan kahden Myrskyn välissä on noin kolmen vuosisadan aikarako, Saariaho uskoo yleistunnelman muodostuvan mietiskeleväksi ja syvälliseksi.

– Purcellin musiikki on todella kaunista, eikä minun musiikkini sitä riko, sanoo Saariaho.

Tikkanen kertoo, ettei konsertissa aiota pitää kiirettä.         

 – Koitamme luovia tunnelmien välillä. Kun meillä on koko konsertti aikaa, pääsemme välillä hiljentymään hetkeksi.

Fibon kokoonpano koostuu kahdeksasta soittajasta. Mukana on jousisoitinten lisäksi cembalo, arkkiluuttu ja nokkahuilu. Solisteina laulavat sopraano Pia Freund ja baritoni Gabriel Suovanen. 

Janakkalalainen Freund on kuulunut pitkään Saariahon luottolaulajiin. Yleistä hakua ei tarvinnut tehdä Suovasestakaan, joka on voittanut lukuisia laulukilpailuja ja esiintynyt kansainvälisillä oopperalavoilla, erityisesti synnyinmaassaan Ruotsissa.

– Pia ehdotti Gabrielia. Tässä suositaan kavereita, mikä on ihan hyvä juttu, nauraa Tikkanen.

Saariaho vahvistaa ajatuksen hieman eri sanoin.    

– Oma notaationi on selkeätä ja tarkkaa. Se helpottaa mielettömästi, jos muusikko tunnistaa sen luonteen. Musiikki pitää tuntea ja siihen pääseminen on todella pitkä tie, sanoo Saariaho.       

Hämeenlinnan jälkeen Fibo vie Myrsky-konserttinsa Helsinkiin, Riihimäelle, Pyhtäälle ja Paraisille. 

Taiteellisella johtajalla on vinkki kaikille konserttiin tuleville.

– Kannattaa lukea Paavo Cajanderin suomennos (1892) Myrskystä. Se on hyvä ja aika ohutkin! HÄSA 

Fibo: Purcell ja Saariaho Myrskyn vietävinä 4. toukokuuta Verkatehtaan Vanaja-salissa kello 19.  

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic