Kanta-Häme

Trafi: joka kuudes autoilija suunnittelee hybridin ostoa

Enemmistö kansalaisista pitää tärkeänä fossiilisten käyttövoimien korvaamista vaihtoehtoisilla käyttövoimilla liikenteessä lähivuosina.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin teettämän kyselyn mukaan lähes joka kuudes suunnittelee siirtyvänsä käyttämään hybridi- tai sähköautoa tulevien viiden vuoden aikana. Eniten kiinnosti ladattava hybridi.

Kyselyssä kartoitettiin liikenteen vaihtoehtoisiin käyttövoimiin liittyviä asenteita ja sitä, kuinka paljon vastaajat tietävät vaihtoehtoisista käyttövoimista.

Selvä enemmistö, 74 prosenttia, kyselyn vastaajista pitää jokseenkin tai erittäin tärkeänä, että liikenteessä siirrytään bensiini- ja diesel-käyttöisistä autoista kohti vähäpäästöisiä ajoneuvoja.

Kuitenkin 63 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei ole valmis maksamaan vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivasta autosta enempää kuin nyt. Kaupunkilaiset ovat valmiimpia maksamaan hieman enemmän vähäpäästöisemmän teknologian hyödyntämisestä kuin muualla asuvat vastaajat.

60 prosenttia vastaajista tiesi, mitä liikenteen vaihtoehtoisilla käyttövoimilla tarkoitetaan. Silti vain kaksi prosenttia omistaa vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivan henkilöauton.

Kysely enteilee huimaa kasvua vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien autojen määrään lähivuosina. Kuluvan vuoden aikana niiden osuus kaikista henkilöautojen ensirekisteröinneistä on noussut 5,7 prosenttiin, kun vuonna 2017 samana ajankohtana vastaava osuus oli noin kaksi prosenttia.

Vuoden 2017 lopussa liikennekäytössä olleista henkilöautoista vaihtoehtoisilla käyttövoimilla tai polttoaineilla toimivien osuus oli noin 0,5 prosenttia kaikista henkilöautoista.

Kyselyn mukaan hieman yli puolet vastaajista uskoo siirtyvänsä käyttämään vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa autoa yli viiden vuoden kuluttua.

Kyselytutkimuksen otos kerättiin loppuvuodesta 2017 ja kyselyyn vastasi yhteensä 1 095 suomalaista.