Kanta-Häme

Trash Heroesin supervoimia ovat roskien kerääminen ja tanssiminen - katso video

Vuoden 2014 joulukuussa Panu Varstala kirjoitti Facebookin päivityksen: ”Olisiko maailman siistein kesätyö olla supersankari, joka kiertäisi ympäri Helsinkiä, siivoaisi paikkoja ja järjestäisi ihmisille positiivisia yllätyksiä.”

Varstalan ystävä Antti Lahti luki päivityksen, ja laittoi tälle heti viestiä ilmoittaen olevansa käytettävissä.

– Se lähti sitten positiivisella tavalla lapasesta, Lahti kertoo.

Jo seuraavana kesänä he olivat siivoamassa ja tanssimassa Jyväskylässä kaupunkifestivaaleilla.

 

Siitä lähtien Varstala ja Lahti ovat olleet Trash Heroes: Supersankarit, jotka kiertävät ympäri Suomea kuormapyörillä, pysähtyvät siivoamaan pieniä alueita, ja järjestävät alueilla sitten juhlat siivoamisen kunniaksi.

– Tämä on meidän taiteellinen ehdotuksemme paremmasta kaupungista, Varstala toteaa.

Trash Heroesin takana on ajatus, että jokainen pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, millaisessa ympäristössä elää.

– Me olemme molemmat perheellisiä, joten tähän liittyy myös ajatus siitä, mitä jätämme jälkikasvullemme ja millaisena esimerkkinä heille toimimme, Lahti sanoo.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole hukkua maailmantuskaan, vaan pitää hauskaa.

 

Varstala ja Lahti liikkuvat keikalta toiselle sähköavusteisilla kuormapyörillä. Pyörien kyydissä he kuljettavat äänentoisto- ja dj-laitteitaan, jotka toimivat aurinkopaneeleilla.

Pyörien rungot on ostettu valmiina, mutta isolta osalta miehet ovat tuunanneet ne ystäviensä avustuksella itselleen sopiviksi.

– Pyörämme ovat sen verran erikoiset, että ne herättävät huomiota. Oikeastaan aina joku tulee kyselemään niistä, Lahti kertoo.

Varstalan mukaan muuten varautuneiden suomalaisten kanssa aihe toimii hyvänä keskustelunavauksena. Pyöristä on helppo siirtyä keskustelemaan vaikkapa taiteesta.

 

Trash Heroesin soittama musiikki on tarkoitettu tanssittavaksi, ja melkein aina joku tanssiikin.

– Jos paikalla on mahdollisuus istua, niin kyllä sitä huomaa, että ihmisillä jalka vipattaa, vaikka he eivät muuten liikkuisikaan, Varstala sanoo.

Tämä ilmiö näkyi myös Hämeenlinnassa, missä Trash Heroes esiintyi tiistaina osana Tehdas tanssii -festivaaleja.

1960–70-lukujen iloinen funk ja soul ja Varstalan ja Lahden tanssitaidot keräsivät ympärilleen paljon kiinnostuneita kuvaamaan ja iskemään tahtia. Harvempi kuitenkin uskaltautui itse tanssilattialle.

Kaksikko korostaakin, että tanssiminen on täysin vapaaehtoista. Tunnelmasta voi diggailla myös muuten.

 

Erilaisten kaupunkifestivaalien lisäksi Trash Heroes on käynyt esiintymässä kouluissa ja päiväkodeissa. Heidän keikoillaan on vieraillut myös muita taiteilijoita kuten räppäreitä, tiskijukkia ja tanssijoita.

Lisäksi he ovat osallistuneet Pyöräliiton kampanjaan, jossa he ovat marraskuun hämärässä jakaneet pyöräilijöille ja kävelijöille led-valoja ja heijastimia.

Vastaanotto on ollut pelkästään positiivista.

Varstala kertoo esimerkin toissakesältä Mikkelistä, missä he olivat tehneet lähtemättömän vaikutuksen paikalliseen pikkupoikaan.

– Pojan äiti soitti seuraavana päivänä ja kertoi, että poika leikkii nyt supersankarihahmoilla. Teräsmiehestä ja Batmanista poiketen niiden nimet olivat Antti ja Panu, ja ne siivoavat. HÄSA

Oikaisu 8.8. klo 10:28: Korjattu jutun faktaboksista virhe. Gasum on mahdollistanut Trash Heroesille biokaasuauton kaasun saannin. Gasum ei ole tarjonnut heille itse autoa.
10.8. klo 10:09: Korjattu Tanssin tehdas -festivaalin nimi Tehdas tanssii -festivaaliksi.