Kanta-Häme

Trendejä haistellen syksyyn

Vanajaveden opisto (Vop) lähtee syksyyn uudistetulla kurssitarjonnalla. Moni edellisvuosilta tuttu kurssi järjestetään uudelleen samoilla, jopa alennetuilla kurssimaksuilla.

Koulutussuunnittelija Mikko Itävaara nimeää opiston suurimmaksi haasteeksi ajan tasalla pysymisen.

– Pitää haistella trendejä. Vetovastuussa olevat opettajat saattavat itse ehdottaa uusia kursseja. Joskus taas huomaamme, että tarve tietylle kurssille löytyy ja lähdetään etsimään sopivia vetäjiä.

Vopin Rehtori Outi Itäluoma kertoo, että ensi vuodelle on tiedossa leikkauksia opiston valtionosuuksissa. Erilaisia toimintatapoja vasta mietitään, mutta Itäluoma uskoo, että Tavastian muiden oppilaitosten kanssa toimintaa voidaan järjestää mielekkäästi.

Suosituimmista kursseista pyritään järjestämään rinnakkaiskursseja, minkä vuoksi Itävaara suosittelee uskollista jonottamista kursseille. Jos jonossa on kymmenen opiskelijaa tai enemmän, on todennäköistä, että lisäkursseja tulee.

Eniten tunteja vievät tanssin, liikunnan ja sirkuksen opetukset. Aiempina vuosina vesijuoksu on ollut opiston suosituimpia kursseja, mutta uimahallin remontti teki loven tarjontaan.

Sokerin tarina -näytelmä on opiston ilmaisutaidon uutuus. Viime vuonna Vop keräsi janakkalalaisten muistoja sokeritehtaan ajoilta. Nyt muistelmista on laadittu käsikirjoitus, jonka teatteriryhmän opiskelijat jalostavat näytelmäksi.

Näytelmän kursseille tarvitaan sekä näyttelijöitä että toiminnanohjaajia. Sokerin tarina juhlistaa Janakkalan 150-vuotisjuhlaa.

– Toivomme mukaan ihan tavallisia kuntalaisia, emmekä ammattinäyttelijöitä, Itäluoma sanoo.

Tietotekniikkaopetuksen kurssimaksuja on laskettu, koska kurssien kiinteä laitevuokra on poistunut. Nyt kaikilta kurssilaisilta vaaditaan omaa läppäriä tai muuta älylaitetta.

ATK-opetuksessa on tarjolla ensimmäistä kertaa 3D-tulostuksen, videoeditoinnin ja liikegrafiikan kurssit. Jälkimmäisellä opetellaan yksinkertaisten animaatioiden tekemistä.

Kirjallisuuden opetukseen tulee paljon toivottu omaelämäkerrallisen kirjoituskurssi. Lisäksi viime vuonna suosittu, naisille suunnattu Naisten ääni -kirjoituskurssi saa jatkoa.

Englanti ja espanja ovat edelleen suosituimpia opiston 13 kielestä. Uutena kurssina on book club -kurssi, jossa keskustellaan englanninkielisistä kirjoista englanniksi.

Musiikkiopetuksessa on syksyllä matalan kynnyksen kansanmusiikin kurssi. Opettajat ovat kertoneet, ettei kurssin alussa tarvitse osata soittaa mitään.

– Odotan kurssilta paljon. Halusipa sitten soittaa huuliharppua tai vinguttaa sahaa, niin kaikki saadaan sovitettua mukaan, Itäluoma vinkkaa.

Syksyllä opiston lippulaivana on ilmainen Globaalin muutoksen keskellä -luentosarja, jonka aikana Ulkopoliittisen instituutin tutkijat saapuvat Hämeenlinnaan kertomaan ymmärrettävästi kansainvälisistä suhteista ja EU-politiikasta.

Vanajaveden opisto on mukana Elomessuilla 13.–14. elokuuta. Opisto edustaa Tavastian pisteellä ja antaa maistiaisia liikunta- ja tanssitarjonnasta. HÄSA