Kanta-Häme

Tsuumi tanssii parisuhteen puhki

Koreografi Hanna Korhosen mielestä parisuhde on kuin kruunan ja laavan heittämistä.

– Se on peliä ja leikkiä, joskus aika sattumanvaraistakin. Mutta asioilla on joka tapauksessa aina kaksi puolta, hän pohtii.

Näistä lähtökohdista rakentuu Korhosen tanssiteatteriteos Kruunalla sinä lähdet. Helsinkiläinen tanssiteatteri Tsuumi tuo esityksensä Hämeenlinnan kaupunginteatteriin tulevana lauantaina ja avaa samalla Hämeenlinnan teatterin vierailujentäyteisen kevätkauden.

Tsuumin esitys yhdistelee tanssia, teatteria, musiikkia ja runoja.

– Muusikkomme Topi Korhonen on säveltänyt Tuomas Timosen runoja lauluiksi ja niitä on käännetty dialogiksikin, Korhonen kertoo.

Hänen mielestään Timosen raadollisen hauskat runot sopivat tanssin kanssa erityisen hyvin yhteen, koska tekstit ovat ”ihmiskehossa ja lihassa kiinni”.

Kunpa he olisivat siirappia, hattaraa, suklaavanukasta, mutta ilman tahmeutta.

Kunpa he olisivat tuhmia kuin puutarhasakset, päättäväisiä kuin moottorisaha, mutta ilman kykyä haavoittaa”, teoksessa rukoillaan.

Uuden kansan-…tanssin pohjalta

Vuonna 1998 perustettu tanssiteatteri Tsuumi oli Suomen ensimmäinen ammattimainen kansantanssiryhmä. Perinteisiä tanhuesityksiä Tsuumi ei koskaan esittänyt, vaan koreografioissa oli alusta asti tarinallisuutta ja teatterillisuutta.

Nykyään ryhmä kutsuu itseään ytimekkäästi ”tanssiteatteriksi”. Mutta miksi ryhmän erikoislaatuisuus, kansantanssipohja on haluttu karsia nimestä pois?

– Kyllä kansantanssitausta edelleen vaikuttaa siellä pohjalla, vaikkei sitä erikseen korosteta, Hanna Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa kansantanssista periytyy esitysten tietty yhteisöllisyys ja sosiaalisuus. Perintö kuuluu myös ryhmän livemusiikissa. Esimerkiksi Hämeenlinnan vierailulla säestäjänä on monipuolinen kitaristi-säveltäjä Topi Korhonen, joka on valmistunut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta.

Improvisaatio …vaati uskallusta

Enemmän kuin kansantanssitaustaansa Tsuumi haluaa korostaa monipuolisuuttaan ja laaja-alaisuuttaan. Se on tehnyt yhteistyötä eri teattereiden, oopperan ja jopa Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Yksi venymiskykyä koetelleista yhteistyöhankkeista oli viime syksyn yhteisesitys improvisaatioteatteri Stella Polariksen kanssa.

– Esitimme kokoillan näytöksenä improvisoitua tanssia, teatteria ja livemusiikkia, Korhonen kertaa.

Hänen mukaansa oman mukavuusalueensa rajojen ylittäminen vaati hullua heittäytymistä, mutta kannatti.

– Suomessa ei ole kovin tavallista, että tehdään tasavahvasti teatteria ja tanssia. Toinen tahtoo helposti jäädä alisteiseksi toiselle, hän sanoo.

Vierailujen …kevätkausi

Hämeenlinnan kaupunginteatteri tarjoaa tällä kevätkaudella peräti kuusi vierailuesitystä.

Tanssiteatterin lisäksi tarjolla on Martti Suosalon nukketeatteria, Seela Sellan ja Arttu Kapulaisen tarinoita terveydenhuollosta otsikolla Ottaa sydämestä sekä Mikko Kivisen ja kumppaneiden komedia Syntipukki.

Teatteri Telakan Kuningatarleikit vierailee Hämeenlinnassa helmi-maaliskuun vaihteessa. Esitys ruotii vallan kahvassa olevien naisten naisellisuutta tai odotuksia sen suhteen.

Pirkko Saision kirjoittama musiikkiteatteriesitys Kielletys laulut on vuorossa 3. maaliskuuta. (HäSa)

Tanssiteatteri Tsuumin Kruunalla sinä lähdet Hämeenlinnan kaupunginteatterin päänäyttämöllä 19.1. kello 19.

Mainos