fbpx
Kanta-Häme

Tuhannet koronan kurittamat yritykset ovat hakeneet alv-palautuksia lainaksi – Lisää maksuaikaa verottajalta on pyytänyt yli 25 000 firmaa

Alv-palautuksiin on tulossa 2,5 prosentin korko. Vaikka julkisuudessa puhutaan palautuksista, kyse on lainasta, joka pitää maksaa takaisin kahden vuoden kuluessa.
Korona on iskenyt etenkin palvelualoihin, kauppoihin sekä matkailu- ja ravintola-alaan. Arkistokuva Helsingin Kampin kauppakeskuksesta, kuvassa näkyvät liikkeet eivät liity juttuun. Kuva: Arttu Laitala
Korona on iskenyt etenkin palvelualoihin, kauppoihin sekä matkailu- ja ravintola-alaan. Arkistokuva Helsingin Kampin kauppakeskuksesta, kuvassa näkyvät liikkeet eivät liity juttuun. Kuva: Arttu Laitala

Noin 3 600 yritystä on hakenut jo maksettujen arvonlisäverojen (alv) palautusta.

Alv-palautusta on voinut hakea tammi–maaliskuussa erääntyneistä veroista eli yrittäjät saavat takaisin kolmen kuukauden alv-maksunsa.

Vaikka kyse on yrityksen jo maksamien verojen palauttamisesta yrityksen kassaan, palautus on käytännössä laina, joka pitää maksaa takaisin kahden vuoden aikana.

Alv-lainojen korkotasoksi on tulossa 2,5 prosenttia.

Lakimuutos alv-palautuksista on vielä eduskunnan käsittelyssä, mutta palautusta on voinut hakea verottajalta jo 26.5 lähtien.

Verohallinto tilittää yrittäjien hakemat alv-palautukset, kun laki astuu voimaan tulevien viikkojen aikana.

– Tähän mennessä tulleet hakemukset pyritään käsittelemään parin viikon sisällä, kun laki astuu voimaan, Verohallinnon ylitarkastaja Timo Helin sanoo.

Lakimuutoksesta äänestetään eduskunnan täysistunnossa ensi tiistaina.

Professori: Tukea hakevat etenkin palveluyritykset

Alv-lainoja hakevat yritykset, joilla on akuutti kassakriisi, ja jotka eivät saisi pienikorkoisempaa lainaa markkinoilta, arvioi laskentatoimen professori Teemu Malmi.

– Lainaa saa kyllä matalammalla korkotasolla, jos yritys on hyvässä taloudellisessa kunnossa, tai jos sillä on tarjota vakuuksia lainaa vastaan, Malmi toteaa.

Vakuudettomissa markkinaluotoissa korot taas ovat selvästi alv-palautukseen tulevaa korkotasoa korkeampia.

Malmi arvioi, että palautusta ovat hakeneet esimerkiksi pienet palveluyritykset, joilla ei ole kiinteää omaisuutta vakuudeksi, mutta joiden kulut juoksevat normaaliin tapaan. Suuremmissa yrityksissä taloudelliset puskurit ovat suurempia eli raha ei lopu kassasta yhtä nopeasti.

– Palvelut sekä matkailu- ja ravintola-ala myös ovat niitä toimialoja, joihin korona on iskenyt kovimmin.

Verohallinto ei ole toistaiseksi käynyt läpi alv-palautuksia hakeneiden yritysten taustoja.

Malmi pitää alv-palautusta hyvänä työkaluna yrityksille, joilla korona on pysäyttänyt myynnin, mutta joilla on yhä uskoa tulevaisuuden liiketoimiin.

– Ei olisi kenenkään etu, jos elinkelpoisia yrityksiä kaatuisi koronan aiheuttaman väliaikaisen shokin vuoksi.

26 000 yritystä hakenut maksuaikaa

Koronakriisin ensimmäisenätukitoimena yrityksille annettiin jo maaliskuun lopussa mahdollisuus hakea lisäaikaa verojen maksamiseen.

Maksuaikaa saa enintään kaksi vuotta.

Helpotettua maksujärjestelyä on hakenut Verohallinnon mukaan tähän mennessä noin 26 000 yritystä.

Verohallinnon ylitarkastaja Timo Helinin mukaan lukema on huomattavasti korkeampi kuin normaalitilanteessa.

– Viime vuonna maksujärjestelyä haki suunnilleen samana ajanjaksona noin 5 500 yritystä, Helin kertoo.

Maksujärjestelyyn hakeneiden yritysten verovelkoja ei viedä ulosottoon, kuten normaalisti meneteltäisiin.

Järjestelyä hakeneet yritykset saavat myös pidennetyn ajan ensimmäisen maksuerän erääntymiseen, eikä niitä kirjata verovelkarekisteriin.

Maaliskuussa voimaan astuneen väliaikaisen lakimuutoksen myötä verojen viivästyskorko laskettiin jo aiemmin 7 prosentista 3 prosenttiin.

Menot