fbpx
Kanta-Häme

Tuhannet lintubongarit kaivoivat kiikarit esille – Suomessa viikonlopun runsain laji oli valkoposkihanhi

Euro Birdwatch -tapahtumassa havaittiin kaikkiaan useita kymmeniätuhansia valkoposkihanhia. Näin oli myös vuonna 2015 järjestetyn tapahtuman aikoihin. Arkistokuva: Erkki Laine

Tuhannet suomalaiset intoutuivat viime viikonloppuna tarkkailemaan lintuja osana BirdLifen EuroBirdwatchia.

Suomessa viikonlopun runsain laji oli valkoposkihanhi. Porvoossa muutti sunnuntaina 50 000 ja suurimmassa kerääntymässä Iitissä laskettiin olevan yli 40 000 valkoposkihanhea.

Viikonlopun toiseksi runsain laji Suomessa oli urpiainen. Länsirannikolla muutti molempina päivinä tuhansia urpiaisia. Seuraavaksi runsaimmat lajit olivat räkättirastas, naakka ja alli.

Viikonlopun harvinaisin lintu oli torstaista saakka Kemiönsaarella kapustarintojen joukossa viipynyt amerikankurmitsa. Laji on havaittu Suomessa vain kaksi kertaa aikaisemmin. Muita suurharvinaisuuksia olivat arotasku ja suula Lappeenrannassa, punapäälepinkäinen Eurajoella sekä etelänsatakieli Lemlandissa. Viikonlopun aikana Suomessa havaittiin noin 210 lintulajia.

 

Lauantaina ja sunnuntaina 41:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa järjestettiin yli 950 linturetkeä tai muuta tapahtumaa, ja vähintään 25 000 ihmistä tarkkaili muuttolintuja. Viikonlopun aikana kirjattiin havaintoja yli viidestä miljoonasta lintuyksilöstä. Runsaimmat lajit koko Euroopassa olivat peippo, kottarainen ja valkoposkihanhi. Eniten lintuja havaittiin Alankomaissa, Ruotsissa, Unkarissa ja Suomessa.

Euroopan suurinta lintuharrastustapahtumaa on vietetty lokakuun alussa vuodesta 1993 lähtien.

EuroBirdwatch-tapahtuman tarkoitus on edistää linnustonsuojelua ja lintuharrastusta. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa.

BirdLifen selvityksen mukaan Välimeren maissa pyydetään laittomasti joka vuosi 25 miljoonaa muuttolintua. BirdLifen tavoitteena on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

Menot