Kanta-Häme

Tuhannet luistavat jätemaksuista Hämeenlinnassa – Vapaamatkustus nostaa muiden maksuja

Omia jätteitä poltetaan tai käydään heittämässä vieraisiin jäteastioihin. Moni kiinteistönhaltija on viitannut kintaalla jopa viranomaisen suoraan yhteydenottoon.
Moni jätteenkuljetusmaksujen välttelijä kärrää roskapussinsa vaivihkaa vieraisiin jätesäiliöihin.

Tuhannet kiinteistöt luistavat pakollisista jätemaksuista Hämeenlinnassa.

Vajaasta 17 500 vakituisesta asuinrakennuksesta kunnallisen jätteenkuljetuksen ulkopuolella on arviolta 3 000. Reilusta 8 600:sta vapaa-ajan asunnosta ilman jätesopimusta on suurin osa, noin 7 000.

– Osa ei vain toimita jätteitään jätteenkuljetukseen. En tiedä, mihin ne jätteet menevät. Jotkut varmaan vievät niitä työpaikkojen roskiksiin tai yleisiin paikkoihin, sanoo jätelautakunta Kolmenkierron jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni.

Hänen mukaansa jätteitä myös poltetaan omissa tulisijoissa tai peltitynnyreissä.

– Se on yksiselitteisesti kiellettyä.

Jätelautakunnalle on tullut ilmoituksia siitäkin, että Hämeenlinnasta on käyty kippaamassa jätteitä Pirkanmaan puolella sijaitseviin avoimiin aluekeräyspisteisiin.

”Elämme sivistysvaltiossa”

Ala-Könnin mukaan moni ilman jäteastiaa olevan vakituisen asuinkiinteistön haltija on viitannut kintaalla jopa viranomaisen suoraan yhteydenottoon.

– Jätelaki velvoittaa kaikki asuinkiinteistöt liittymään jätteenkuljetukseen. Elämme sivistysvaltiossa, joten asumisessa syntyvät jätteet pitäisi käsitellä nykyaikaisin menetelmin, hän patistaa.

Kolmenkierto on jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan 13 omistajakunnan yhteinen jätehuoltoviranomainen. Tarkempia tietoja vapaamatkustajien määrästä löytyy tällä hetkellä vain Hämeenlinnasta, Ala-Könni kertoo.

Osa Hämeenlinnasta siirtyi kunnalliseen jätteenkuljetukseen viime vuoden lokakuussa ja loput tämän vuoden toukokuussa.

– Aiemmin kiinteistönhaltija sai itse kilpailuttaa jätteenkuljetuksen. Enää se ei ole mahdollista.

Valvonta satunnaista

Vapaamatkustus nostaa muiden eli lakia noudattavien jätemaksuja, kertoo palvelupäällikkö Liisa Sivusaari Kiertokapulasta.

Eli jos kaikki noudattaisivat lakia ja liittyisivät kunnalliseen jätteenkuljetukseen, kaikkien jätemaksut laskisivat. Omakotitalon jätteenkuljetusmaksu on Kiertokapulan alueella tyypillisesti 100–150 euroa vuodessa.

– Monella tuntuu olevan sellainen periaate, ettei jätteenkuljetuksesta haluta maksaa, Sivusaari sanoo.

Jätteenkuljetussopimusten valvonta on jäänyt satunnaiseksi. Se perustuu lähinnä naapurien tekemiin ilmiantoihin ja jätelautakunnan tai Kiertokapulan omiin huomioihin.

– Meidän tehtävämme viranomaisena on seurata liittyneisyyttä, mutta se on raskasta ja hankalaa. Kiertokapulan alueella on lähes 400 000 asukasta, Kolmenkierron Ala-Könni perustelee.

Juuri valvonnan heppoisuus houkuttaa asukkaita rikkomaan lakia.

– Vielä tällä hetkellä on helppo jättäytyä järjestelmän ulkopuolelle. Hämeenlinnan osalta olemme tosin jo aloitelleet systemaattista seurantaa. Liittymättömille vakituisten asuinkiinteistöjen haltijoille on lähetetty kirjeitä. Olemme nyt lähestymässä myös vapaa-ajan asuntoja.

Hämeenlinnan lisäksi Kiertokapulan alueelle kuuluvat Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020