Kanta-Häme

Tuhat kävijää tukkii parkkipaikan

Käynti Ahveniston maauimalassa alkaa törkeästi – toimittaja ja kuvaaja tallustavat kohti uimavalvontatornia kengät jalassa.

– Katsoimme, että pitäisikö kuuluttaa tai tulla sanomaan asiasta, mutta menittekin tuosta reunalta, naureskelee uimavalvoja Jenni Lehti uimavalvojien kopissa, josta näkee koko alueen. Vieressä tilannetta tarkkailee Ahvenisto-opas Roope Töllikkö.

Lehti kertoo, että kengillä kävelemiseen on joutunut puuttumaan melko usein, mutta entä kiellettyjen uimashortsien käyttöön?

– Kyl-lä! Lehti vastaa venyttäen.

– Alkuun sai olla koko ajan huomauttamassa, nyt sellaiset 10–20 kertaa päivässä.

Huomautuksiin on reagoitu vaihtelevasti.

– Osa on tosi ymmärtäväisiä, osalla hermot menevät ihan täysin, Lehti sanoo.

Shortsikielto on asetettu puhtauden vuoksi, samaan tapaan kuin uimahalleissa. Samasta syystä rappusten päässä kehotetaan kyltillä käymään suihkussa ennen allasalueelle menemistä.

– Pyrimme pitämään alueen mahdollisimman siistinä. Eihän näitä sääntöjä kenenkään kiusaksi aseteta.

”Niin kauhea show,

että käännyttiin takaisin”

Kävijöitä on ollut reilut tuhat päivässä. Päiväsaikaan suunnilleen puolet väestä istuu katsomossa ja puolet polskii altaassa.

– Tosi hyvin on mahtunut uimaan. Kyllä täällä vieläkin enemmän voisi porukkaa olla, ja katsomossakin on aina tilaa, Lehti sanoo.

Autoja Ahvenistolle kuitenkin mahtuu tuskin yksi tai kaksi lisää.

Esimerkiksi Alajärvellä mökkeilevä Raija Kaasinen joutui ajamaan maanantai-iltana lapsenlapsineen pois, kun sekä parkkipaikka että tulo- ja menoväylät olivat täynnä.

– Oli niin kauhea show, että käännyttiin takaisin. Päätettiin, että tullaan mieluummin aamulla aikaisin uimaan, Kaasinen sanoo.

Lehden mukaan sama tilanne toistuu lähes joka iltapäivä. Autot kiertävät aikansa ympyrää, mutta paikkaa ei vain avaudu. Henkilökunta joutuu myös jatkuvasti käymään sanomassa, että pelastustiet pidettäisiin vapaina.

– Näkisin, että parkkipaikan laajentaminen olisi ihan asiallista, Lehto sanoo.

– Olisi myös hyvä, että parkkipaikka olisi loogisen muotoinen ja laitettu. Jotkut parkkeeraavat niin, että väliin mahtuisi auto vain melkein. Siinä jää monta paikkaa käyttämättä.

Hyppytornissa sattui

onnettomuus

Hyppytornit ovat ahkerassa käytössä, ja siinä on valvontasarkaa. Tähän mennessä vakavanpuoleisia tilanteita on sattunut tiettävästi yksi.

Maanantai-iltana nuori mies hyppäsi kymmenen metrin tasanteelta ja mätkähti selälleen veteen. Uimari pääsi vedestä omin avuin pois, mutta ambulanssi toimitti hänet tarkistettavaksi. Mies on tiettävästi kunnossa.

Uimalan puolella on aamuvuorossa yksi ja iltavuorossa kaksi valvojaa. He ovat yhteydessä radiopuhelimitse uimarannan valvojaan, joka on töissä puoli yhdestätoista kuuteen.

Ketään ei ole ainakaan vielä tarvinnut pelastaa altaasta.

– Pintahaavoja joutuu välillä paikkailemaan, ja joskus täytyy jotain kylmäpussia antaa, jos on nilkka vähän vääntynyt. Mutta sellaista ihan normaalia vain, mitä sattuu muutenkin, Lehti kertoo.

Yöllinen roskaaminen

jatkuu edelleen

Yksi harmin aihe on ollut se, että alueella käy edelleen lähes joka yö väkeä. Allasalueen siivoaminen taas kuuluu aamuvuoron uimavalvojalle.

– Täällä on roskattu, ja juuri aamulla sain ensimmäiseksi käydä sukeltamassa kaljatölkin tuolta pohjasta, Lehti harmittelee.

Allasalueen valkoiset osat ovat aamulla usein harmaita, kengänjälkiä täynnä.

– Aamulla on enemmän roskaa kuin illalla. Samoin allasalue on monesti tosi epäsiistin näköinen yön jäljiltä.

Portit ovat öisin kiinni, mutta…

– Helppohan tuosta on päästä kuitenkin yli, Ahvenisto-opas Töllikkö sanoo.

– Vartiointifirmojen pitäisi käydä tässä tasaisin väliajoin. Mutta täällä käyvät ihmiset tietysti osaavat piiloutumisen jalon taidon ja ajoittumisen, niin harvemmin he kiinni jäävät, Lehti lisää.

Puolitoista viikkoa sitten avattu Ahveniston maauimala suljetaan jo tämän kuun lopussa. Tämän jälkeen vastikään uimavalvojana aloittanut ja Pajulahdessa urheilualaa opiskeleva Lehti siirtyy Hämeenlinnan uimahallille töihin. (HäSa)

Menot