Kanta-Häme

Tuhat vierasta syö 300 kiloa sianniskaa

– Hitaasti kypsentäminen on tämän päivän juttu, sanoo Vanajanlinnan keittiötoimen johtaja Mika Jokela ja kääräisee keon keitettyä ja hienoksi jauhettua sianlihaa tuorekelmuun.

Tänä iltana Vanajanlinnan tuhatpäiselle itsenäisyyspäiväjuhlan vierasjoukolle tarjoillaan possurilletten lisäksi ainakin 8 000 sushirullaa, miniatyyrikokoisia pitsoja ja hampurilaisia sekä artisokka-aioliin dipattavia, pikkusormen kokoisia friteerattuja kanapaloja.

– On totta, että ruoalla ei saa leikkiä, mutta leikittely onkin sitten asia erikseen! Jokela nauraa.

Tavoitteena hyvä meininki

Itsenäisyyspäivän juhlat ovat Jokelan mukaan Vanajanlinnalle suurin yksittäinen markkinointitapahtuma.

Juhlahumu käynnistyy tänään iltakuudelta, jolloin ensimmäiset kutsuvieraat saapuvat linnaan. Vieraita vastaanottamassa ja kättelemässä ovat jo 15. kertaa isäntäpariskunta Pekka ja Maarit Vihma sekä isäntä Mika Walkamo.

– Osakkaita, poliitikkoja, tavarantoimittajia, uusia kaupunginvaltuustolaisia, Jokela luettelee kutsuttuja.

Kutsutuista moni jatkaa juhlia seuraavana iltana oikeissa Linnan juhlissa Helsingin Kauppatorin laidalla.

Iltapuvuista ja mahtavista kampauksista huolimatta tarkoitus on Jokelan mukaan ennen kaikkea järjestää hyvät ja rennot kemut, joissa juhlitaan pitkän kaavan mukaan.

– Pilkku tulee vasta seuraavana aamuna, eikä hyvin tehtyä kampausta tarvitse parhaassa tapauksessa kuin vähän korjailla seuraavia juhlia varten, Jokela virnistää.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Vaikka juhlien suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin, ei varsinaiseen toteutukseen Jokelan mukaan mene kuin pari työpäivää. Varsinaisen juhlinnan mahdollistavat Jokelan lisäksi ainakin viisitoista kokkia, puolisensataa tarjoilijaa sekä järjestyksenvalvojat.

Jokelan mukaan hyvien juhlien kaiken a ja o on ennakkovalmistelu. Tärkeää on esimerkiksi tietää, että kahdestasadasta pullollisesta riittää jokaiselle vain yksi lasillinen viiniä.

Jokaista yhdeksää ruokapistettä on pidettävä silmällä, jotta tarjottavaa on varmasti riittävästi. Tarvittaessa ihmisvirtaa on ohjattava tasaisemmin appeen äärelle.

Useita satoja vuosia vanhaa rakennusta ei ole suunniteltu nykytarpeita varten. Vanhoja tuoleja ei voi niin vain pinota reippaasti päällekkäin, ja hissien sijasta henkilökunta ramppaa tarjoiluvateineen rappusia pitkin.

– Kyllä siinä paidat ovat aika märkinä ennen kuin tilat ovat juhlakunnossa!

Ylimääräistä oleskelutilaa ei juuri ole. Tämän vuoksi kiinni linnan kylkeen on pystytetty huvilateltta, joka toimittaa juhlan ajan narikan virkaa. Jokelan mukaan tuhannen vieraan voimasta linna natisee liitoksistaan lisätilastakin huolimatta.

– Kun sisätilat ovat täynnä eikä jono ulkona vain tunnu lyhentyvän, tuleehan sitä mietittyä miten kaikki oikein mahtuvat sisälle. Kunhan kättelyt on hoidettu ja vieraat pääsevät liikkumaan, tulee tilaa kuitenkin ihan mukavasti, Jokela lupaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic