Kanta-Häme

Tuhatsata lasissa kohti Euroviisuja

Vuosien vitsailu Euroviisuihin ”jonain päivänä” pyrkimisestä kääntyi hämeenlinnalaisella pop-artistilla Ida Boisilla, 26, todellisuudeksi viime syksynä.

Hän haki Ylen TV2:lla käytävään Uuden musiikin kilpailuun (UMK) säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella Kumbaya ja tuli valituksi 18 kilpailijan porukkaan. Boisin tietojen mukaan kappaleita olisi haussa ollut mukana kaikkiaan 420.

– Tämä on pienelle artistille iso mahdollisuus päästä suuren yleisön tietoisuuteen. Tavoittelen tietysti myös UMK:n voittoa, ja jos Euroviisuihin asti pääsen, vedän siellä tuhatsata lasissa ja teen kaikkeni, että Suomi saisi olla minusta ylpeä! Bois kuvailee.

Kilpailussa kova taso

Bois kertoo tavanneensa kaikki kilpailijansa ja kuunnelleensa heidän kappaleensa.

– Taso on aika kova. Musiikkia on oopperasta poppiin ja punkiin, ja löytyypä sieltä intialaistakin musiikkia sekä yksi espanjankielinen biisi.

Bois kuvailee omaa suomenkielistä kappalettaan Kumbaya folktronica-EDM-pop-biisiksi.

– Eli siinä sekoitellaan akustisia juttuja konemusiikkiin. Olen tehnyt pitkään musiikkia, ja punainen lanka on aina ollut minä ja piano.

Boisin Kumbayalla ei ole mitään tekemistä perinteisen, uskonnollisen Kumbaya-kappaleen kanssa – vaikkakin uskonnollisuus kuuluu vahvasti Boisin elämään. Kolme levyä julkaisseen Boisin soudeissa on kaikunut myös gospel.

– Kumbaya ei ole maailmanparannuslaulu. Teksti on ironinen. Rupesin pohtimaan sitä, miten paljon ihmiset oikeasti olisivat valmiita muuttamaan omaa elämäänsä sen sijaan, että tykkäilevät Facebookissa pelastaa niin norpat kuin orpolapsetkin, Bois heittää.

Kumbayan sovituksesta vastaa Boisin tuottaja Kalle Mäkipelto, joka soittaa kitaraa hänen keikkabändissään.

Euroviisujen voitto vaikeaa

Pahimpina kilpailijoinaan UMK:ssa Ida Bois pitää omaa genreään edustavia bändejä, kuten Satin Circusta ja Eeverestiä, jotka edustavat samaa musiikkigenreä, sekä myös The Voice of Finland -voittajaa Sirua.

– Voiton vie se, jolla on vakuuttavin live-show. Tiedän esityksestäni vielä hyvin vähän, sillä tapasin koreografin vasta keskiviikkona, Bois kertoo.

Vaikka Bois olisi valmis lähtemään Euroviisuihinkin voitto mielessään, hän uskoo, että ilman spektaakkelimaisia tehosteita laulukilpailua olisi vaikea voittaa.

– Jos olen oikein rehellinen, uskon, että Euroviisujen voittoon vaaditaan usein jotain erikoista, kuten Lordi tai Conchita, Bois sanoo viitaten kahteen aiempaan voittajaan.

Artistin ura kiikarissa

Voitto mullistaisi Boisin elämän ja parantaisi mahdollisuuksia unelmasta täysipäiväisen artistin uraan.

Bois on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Päivän viikossa hän tekee etätyönä porvoolaisen sosiaali- ja terveysalan kolmannen sektorin yhdistyksen mediatyötä.

Keikkojen ja etätyön välissä hän on kotiäitinä. Janakkalasta Hämeenlinnan Tiiriöön muuttaneeseen perheeseen kuuluvat 5- ja 3-vuotiaat pojat ja vuoden ikäinen tytär sekä aviomies Lauri Bois. Hän työskentelee kotona, mikä mahdollistaisi edelleenkin lasten kotihoidon ja Ida Boisin muusikon uran luomisen.

– Se on Laurin kanssa yhteinen unelma. Hän on henkisesti tukena, ja olemme yhdessä päättäneet saada tämän toimimaan.

– Jos en artistina tai biisinkirjoittajana onnistu, lähden jatko-opintoihin. Haluan sosiaalityöhön tai yhteisöpedagogiksi. (HäSa)