Kanta-Häme

Tuholaistorjujalla pitää kiirettä tänä kesänä – noin 50 pesää odottaa tuhoamista - katso video

Hämeenlinnan tuholaistorjunnan Mika Salmelalta hommat eivät lopu kesken tänä kesänä. Tällä hetkellä listalla odottaa noin 50 ampiaispesää.

 

Tuholaistorjuja Mika Salmi on tänä kesänä pistänyt yksi ampiainen. Pesässä saattaa olla sadoista tuhansiin yksilöitä, ja tuhoamistaan odottavia pesiä on listalla noin 50.

Solvikissa Rantatie kahden rivitalojen pihassa tuhottiin ampiaispesä keskiviikkona. Salmen arvion mukaan tässä pesässä asukkaita oli joitakin satoja.

Ampiaiset ymmärtävät heti mistä on kyse, kun tikkaat kolahtavat piharakennuksen seinään. Pistiäiset alkavat pörrätä pesän ympärillä.

Tuholaistorjuja sonnustautuu puuvillaiseen mehiläishoitajan asuun, jossa päähineeseen kiinnitetty ristikko suojaa pistoilta. Muuten kasvoihin tulisi kymmeniä pistoja.

– Viime elokuussa olin yhdessä asunnossa, johon ampiaiset olivat päässeet sisälle. Sisällä oli kuuma. Hikinen asu liimautui ihoon kiinni, jolloin pistot hieman tuntuivat, mutta eivät toki yhtä paljon kuin paljaalle iholle, Salmi kertoo.

 

 

Tuhoaminen on ohi sekunneissa. Pesä muovipussiin ja myrkkyä perään. Sen jälkeen Salmi kiipeää takaisin tikkaille ja suihkuttaa pesäpaikkaan lisää myrkkyä ja lopuksi karkotetta, joka hätistää kodittomaksi jääneen parven pois talon nurkalta. Pussista kuuluu hetken ajan kovaa surinaa.

Tärkeintä on saada hengiltä pesän kuningatar, sillä muuten pesintä saattaa jatkua uudestaan seuraavana vuonna.

– Jos pesää ei hävitetä ja saada kuningatarta mukana, se voi jäädä talvehtimaan talon eristeisiin. On hyvin epätodennäköistä, että ensi vuonna tulee yhtä hyvää ampiaiskesää, sillä kun kuningattaria on enemmän ne tappelevat keskenään, Salmi kertoo.

Ampiaiset tekevät usein pesiään ihmisten asuntoihin, mutta myös ampiaispesissä loisii vieraita. Esimerkiksi riesakuoriaiset majoittuvat usein ampiaispesissä ja saattavat syksyn tullen siirtyä asumaan talojen rakenteisiin. Riesakuoriainen aterioi pesään kuolleilla hyönteisillä.

 

Rantatien pesä oli Salmen mukaan poikkeuksellisen helppo. Usein pesät ovat isompia ja piilossa rakenteiden sisällä. Joskus myrkkyä pitää suihkia hankaliin koloihin tai pahimmillaan purkaa rakenteita ennen kuin pesään pääsee käsiksi.

Tuholaistorjuja käyttää työssään usein myös kaupoista tuttuja aerosolikarkotteita ja -myrkkyjä. Salaisuus on asussa, jonka kanssa parven keskellä voi patsastella vaikka tunteja.

– Kyllä se myrkky tekee tehtävänsä, kun sitä ehtii vain tarpeeksi kauan suihkuttaa.

Tuholaistorjujan työt jatkuvat syksyyn asti. Kesän edetessä yhdyskunnat kasvavat ja syksyllä ampiaiset ovat äkäisimmillään, joten työtahti saattaa kiihtyä vuoden edetessä. Nyt Salmi ehtii hävittämään pesiä 5–8 kohteesta päivässä.

– Meni viikko, kun olin vähän kauhuissani ampiaispesien määrästä, mutta nyt tähän on ehtinyt jo tottua.

Tilauksia tulee nopeammin kuin työtahti antaa myöden. HÄSA