fbpx
Kanta-Häme

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Lähes puolessa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamissa tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita.
Lähes puolessa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamissa tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita. Arkistokuva

Lähes puolessa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamissa tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita.

Tukes kertoo selvittäneensä yhteensä 20 värin turvallisuutta. Väreistä kuusi oli tarkoitettu pigmentointiin ja loput 14 olivat tatuointivärejä.

Kaikkiaan kahdeksassa värissä oli kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä. Näissä tuotteissa testattujen aineiden pitoisuudet ylittivät Euroopan neuvoston tatuointi- ja kestopigmentointivärejä koskevan suosituksen enimmäisrajat.

Värit sisälsivät viraston mukaan muun muassa erilaisia aromaattisia amiineja tai raskasmetalleja.

Virasto on ollut yhteydessä värejä kaupanneisiin yrityksiin sekä velvoittanut vetämään testeissä vaarallisiksi havaitut tuotteet myynnistä.

Testatut värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU-alueelle sijoittuneesta verkkokaupasta sekä yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta.

Suomalaisviranomaiset eivät ole Tukesin mukaan tätä ennen testanneet tatuointi- ja kestopigmentointivärejä.

Varmista, että tatuoijan värit ovat testattuja ja turvallisia

Tukesin mukaan vain osa aineista jää tatuointikohtaan. Suuri osa sen sijaan kulkeutuu eri puolille elimistöä, ja aineille altistuminen voi kestää koko eliniän.

–  Tatuointiväreissä käytettyjä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon sisään, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Petteri Talasniemi tiedotteessa.

–  Riittämättömien tutkimustietojen vuoksi turvallisen pitoisuusrajan asettaminen ei usein ole mahdollista, hän jatkaa.

Värien sisältämät herkistävät ja ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa ja muita paikallisia ihoreaktioita.

Sen sijaan tatuointivärien ja syövän yhteyden kohdalla tutkimustieto on riittämätöntä. Tämän vuoksi varmaa tietoa tästä yhteydestä ei ole.

Talasniemen mukaan syöpä- ja lisääntymisvaarallisista aineista aiheutuvia terveysriskejä ei voi kuitenkaan sulkea pois.

Virasto ohjeistaa muun muassa, että ennen tatuoinnin ottamista asiakkaan tulisi varmistaa tatuoijalta, että hänen käyttämänsä värit ovat testattuja ja turvallisia.

EU:ssa on valmisteilla tatuointi- ja kestopigmentointivärejä koskeva uusi lainsäädäntö. Näille väreille ei ole aiempaa unionin laajuista lainsäädäntöä.

Menot