Kanta-Häme

Tukimaksujen myöhentäminen tyrmistytti viljelijät

Maaseutuvirasto (Mavin) ilmoitus myöhentää viljelijöiden tukimaksatuksia ensi vuonna on saanut veren kiehumaan viljelijöiden etujärjestö MTK:ssa.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että vuonna 2015 haettavat tuet tulisivat pääosin maksuun vasta vuonna 2016.

– Tämä on sen suuruusluokan asia, että maataloustuloa ei käytännössä muodostu ensi vuonna ollenkaan, sanoo MTK:n johtokunnan 2. puheenjohtaja, Ekolassa tilaansa pitävä Mauno Ylinen.

Maataloustulo on se summa, mikä suomalaisilla maatiloilla jää yrittäjäperheellä viivan alle. Viime vuonna kaikkien tilojen yhteenlaskettu maataloustulo oli Suomessa 700 miljoonaa euroa.

– Kun tähän suhteutetaan se, että ensi vuodelta siirtyvä tukisumma on 500 miljoonaa euroa, ei viivan alle jää käytännössä mitään. Omalla tilallani tämä tarkoittaa, että siirtyvä summa on noin 30 000 euroa, ja maataloustulo on suunnilleen samaa luokkaa.

Ylisen mukaan tilanne on katastrofaalinen, etenkin kun ottaa huomioon maatalouden yleisen kannattavuuden tuotantosuuntana.

Vaikuttaa moneen suuntaan

Maaseutuvirasto on perustellut asiaa paitsi EU:n maatalouspolitiikan uudistuksilla, myös ely-keskusten väenvähennyksillä.

Sen lisäksi, että väki ely-keskuksissa on vähenemässä, on valvontoihin käytettävä aika lisääntymässä. Valvonnat taas ovat edellytys tukien maksamiselle. Maaseutuvirasto voi antaa tukien maksuluvan vasta, kun valvonnat on tehty.

– Lähden siitä, kärsijä tässä on viljelijä. Jos hallinto tekee muutoksia omassa toiminnassaan, ei kärsijä voi olla viljelijä. Meiltä edellytetään, että esimerkiksi lomakkeet on palautettu tiettyihin päivämääriin mennessä. Ei voi olla niin, että viranomainen saa elää kuin sika pellossa.

Ylisen mukaan maksatusten siirtymisellä ei ole vaikutusta ainoastaan viljelijöiden talouteen, vaan myös kerrannaisvaikutukset ovat suuret. Kun tähän mennessä tiloille maksettava ensimmäinen tukierä on tipahtanut tilille syyskuussa, on se Ylisen mukaan mennyt kaikilla tiloilla vuoden aikana kertyneiden laskujen maksuun.

– Jos rahaa ei nyt tulekaan, on se ongelma myös tavarantoimittajille, urakoitsijoille ja pankeille. Ongelma se on myös maatalousvaltaisille kunnille, koska niiltä häviää maatalouden osalta verotuloja.

– Jos tällainen tilanne pääsee syntymään, on viljelijän kannalta ainoa tapa päästä eteenpäin se, että haetaan lisää lainaa tai lainanlykkäyksiä.

Maatalouspolitiikan uudistuksesta aiheutuvat viivästykset Ylinen sanoo ymmärtävänsä. Se, että ely-keskukset eivät saisi valvontaa tehdyksi, on kuitenkin hänen mukaansa täysin hyväksymättömissä. Ylinen toivoo hallinnolta ryhtiä asian ratkaisemiseksi.

Mavi: ratkaisuja etsitään

Viime viikolla asiasta tiedottanut Mavi ilmoittaa tiedotteessaan pitävänsä aikataulumuutoksia valitettavina. Virasto sanoo pyrkivänsä yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa löytämään ratkaisuja, joilla vaikutukset tilojen talouteen olisivat mahdollisimman vähäisiä.

Torstaina asiaan kantaa ottanut Keskustan eduskuntaryhmä muistuttaa, että tuottajien tuloista noin puolet muodostuu EU-korvauksista. Käytännössä tukien myöhästyttäminen merkitsee taloudellista katastrofia tuottajien perheille ja talouksille.

– Suunnitelmat maksatusten myöhentämisestä yksipuolisella ilmoituksella osoittaa, että hallituksessa ja maaseutuvirastossa ollaan täydellisen piittaamattomia viljelijöiden taloudellisesta ahdingosta, tiedotteessa sanotaan.

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että hallitus varmistaa viljelijöiden tukien maksatuksen nykyisessä aikataulussa. (HäSa)

Menot