Kanta-Häme

Tukirahat putoavat alle puoleen

Sibelius Celebrationsin nettisivujen mukaan tämän vuoden viimeinen konsertti on Sinfonia Lahden esiintyminen Vanaja-salissa Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Yhtään lupausta ensi vuoden tapahtumista sivut eivät anna.

– Helsingin kaupunginorkesteri johtajanaan Susanna Mälkki tulee Verkatehtaalle tammikuussa, se on ollut jo aikaisemmin sovittu, mutta muu on vasta luonnosta, sanoo Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Kaupunginhallitus päätti edellisessä kokouksessaan tukea säätiötä ensi vuonna 200 000 eurolla. Kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2017 tilausbudjettia ensi maanantaina.

Tänä vuonna säätiö on saanut kaupungilta 435 000 euroa, joista 255 000 oli varattu orkestereiden vierailukonserteille ja 180 000 muuhun konserttituotantoon sekä hallinnollisiin kuluihin. Soutamisen ja huopaamisen jälkeen elämänlaatulautakunta (elala) päätti syyskuussa poistaa ensi vuoden orkesterivierailurahat (150 000 euroa) esityksestään kokonaan.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että säätiön on tultava toimeen ensi vuonna alle puolella siitä tukimäärästä, joka sillä on ollut käytettävissä tänä vuonna.

– Pidän 200 000 euroa torjuntavoittona, niin kuin Tali-Ihantala aikoinaan. Voimme vielä sentään jotain tehdä, emmekä häpäise itseämme maailman silmissä, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Aarne Kauranen.

Erkki Korhonen laskeskelee, että tällä rahalla säätiö pystyy järjestämään Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi kolme Sinfonia Lahden konserttia. Tänä vuonna Vanaja-sali on ollut varattuna sinfoniaorkestereille yhdeksän kertaa.

Säätiön suunnitelmissa on myös Matteus-passion esittäminen yhteistyössä Suomalaisen barokkiorkesterin ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa sekä yksi kevätkonsertti Elenia-areenassa.

Rahanpulan vuoksi joulukuussa ei järjestetä Itsenäisyys-fantasiaa, joka on kerännyt jäähallin runsaasti väkeä viitenä vuotena peräkkäin. Seitsemäs Sibelius-fantasia toteutettiin syyskuussa torilla yritysrahoituksen avulla.

– Fantasiat tarvitsevat erillisrahoituksen. Katsotaan kuinka yritykset lähtevät niihin jatkossa mukaan. Toivonkin, että yrityksistä löytyy yhteiskuntavastuuta, sanoo Korhonen.

Pienempiä konsertteja säätiö järjestää jatkossa samalla periaatteella kuin nytkin: niiden on katettava aiheuttamansa kulut.

Verkatehtaan johtaja Jouko Astor laskee, että elalan säästöt laskettuna yhteen Sinfonia Lahden kautta kulkevien valtionapujen ja pääsylipputulojen menetyksien kanssa köyhdyttävät kaupungin kulttuuripalveluja noin 430 000 eurolla verrattuna loppuvaan vuoteen.

– Näppituntumalta voisin sanoa, että Verkatehtaalla ensi kevät on vilkkaampi kuin ikinä ja tarjonta monipuolista, mutta klassista musiikkia on tosi hintsusti. Siitä olen suruissani, sanoo Astor.

Verkatehdas tuottaa itse keväällä Kitaran maailman Grande Finalen sekä kaksi resitaalia syksyllä.

Erkko Korhonen sanoo olevansa tottunut paineisiin, eikä hän ole harkinnut missään vaiheessa rukkasten lyömistä tiskiin.

– Mutta on aivan kohtuutonta kuinka tämä touhu on sitonut virkamiesten ja poliittisten päättäjien työaikaa. Jos päätökset tehtäisiin ajoissa ja kunnolla, se säästäisi kaikkien aikaa, hermoja ja rahaa.

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy tilausbudjetin, takaa se säätiölle saman rahoitusmallin kolmeksi vuodeksi eteenpäin. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic