fbpx
Kanta-Häme

Tuleva lintutorni kutsuu väkeä risutalkoisiin

Katumajärven pohjoisrannalle Kahilistoon perustetulle Honkalanrannan luonnonsuojelualueelle rakennetaan ensi kevään aikana lintutorni ja kaiken kansan luontopolku.

Rakentamisen helpottamiseksi tulevana lauantaina 21. marraskuuta alueelta kerätään ja poltetaan jo kaadettua pensaikkoa kaikille avoimissa, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen järjestämissä risutalkoissa.

Talkoot kestävät kello 10:stä 15:een.

1. Miksi lintutornia nyt ollaan rakentamassa alueelle, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani “Jussi” Kairamo?

– Honkalan suvun aloitteesta alueelle on perustettu luonnonsuojelualue. Meidän yhdistystoimintamme kannalta se on tosi oivallinen kohde lintutornille. Se on lähellä keskustaa, lähellä asuu paljon ihmisiä ja se on hyvä lintukohde, joka on jäänyt vähän piiloon.

2. Miten rikas linnusto siellä on?

– Alue on rehevää kaislikkoa, luhtarantalahtea, jossa viime kesänä kaulushaikara huuteli ja rantakanoihin kuuluva luhtakana oli äänessä. Siellä on muitakin kaislikkorannan tyyppilintuja: kerttusia, silkkiuikkuja ja nokikanoja ihan rannan läheisyydessä, mutta itse rantalehdossa ja suistossa on runsas laululintulajisto ja esimerkiksi tikoille ja monille muillekin lintulajeille sopivaa ympäristöä.

3. Mikä siellä on maisemallisesti tärkeää?

– Maaomistajan toiveesta siellä on jo viime kesänä muutama lammas ollut laiduntamassa. Tavoitteena on saada perinnemaisemaa aikaiseksi. Laidunnuksen myötä maisemaa on tarkoitus avartaa, mikä on hyväksi paitsi linnuille, myös hyönteisille ja perhosille.

4. Ketkä tornin rakentavat, koska, minkälainen siitä tulee ja mitä se maksaa?

– Yhdistys on hankkeessa vastuullinen toimija. Tavoite on, että se olisi pystyssä ensi keväänä, huhti-toukokuussa. Rakentamiseen käytetään ammattikirvesmiehiä, mutta rakentamiseen on budjetoitu myös 350 tuntia talkootyötä. Kuka tahansa, joka on kiinnostunut tämmöisestä, voi tulla niihinkin talkoisiin.

– Yksi ratkaiseva kysymys on, minkälainen talvi tulee. Toivomme, että tulisi kunnon talvi ja routaa helmi-maaliskuussa, että pääsisimme sinne töihin.

– Tornista on tulossa kaksikerroksinen, noin kahdeksaan metriin yltävä, joka palvelee hyvin linnuntarkkailumielessä, mutta on varmasti kiinnostava luontoliikkujiakin silmällä pitäen. Hankkeeseen kuuluu osana luontopolku, jonka varrelle tehdään infotauluja esimerkiksi koululaisia ja perheitä ajatellen. Sisältöä aletaan tehdä vasta, kun fyysiset rakenteet ovat valmiita. Sille haetaan omaa hankettakin sisällön ja kotisivujen tuottamiseksi.

– Tämä on edennyt maaseudun kehittämisohjelman Leader-hankkeena. Koko hankkeen budjetti on vajaat 50 000 euroa, josta Leader-rahaa olisi 70 prosenttia, ja loppu on omaa rahoitusta, joka pitää sisällään sekä talkootyötä että yhdistyksen rahaa ja tukia. Leader-rahoitus odottaa vielä ely-keskuksen hyväksyntää.

5. Mitä lauantaisissa talkoissa tehdään?

– Teemme pohjustustyötä rakentamista varten. Siellä on jo raivattu risukkoa luontopolkureittien alta ja lintutornin kohdalta pois, ja nyt niitä kerätään ja poltetaan. HÄSA

Ilmoittaudu talkoisiinjuhani.kairamo@birdlife.fi050 3363747Voi myös ilmaantua paikalle ilmoittautumatta, mutta varaa tällöin omat eväät. Kokoontuminen 21.11. kello 10 Kahilistontie 1:ssä kymppitien varrella olevan vaihtoautoliikkeen luona.

Menot