fbpx
Kanta-Häme

Tulevaisuuden Hämeenlinnaa syntyy pelissä

Nykyinen ja tuleva maisema-arkkitehti nappasivat pääpalkinnot Hämeenlinnan kaupungin järjestämässä kaupunkisuunnittelukilpailussa.

Konsulttiyhtiö Rambollin espoolainen maisema-arkkitehti Marko Ahola sai arvosteluraadin antaman pääpalkinnon ja yleisöäänestyksessä kansan suosikiksi valikoitui maisema-arkkitehdiksi opiskelevan oululaisen Marika Miettisen työ.

Hämeenlinna antoi keväällä Cities: Skylines -kaupunkisuunnittelupelin käyttäjille valmiin pohjan, johon nämä saivat suunnitella oman versionsa tulevaisuuden Hämeenlinnasta. 

Pääpaino kisassa oli Kantolan ja Katuman alueilla. Ne valikoituivat kohteiksi niiden ajankohtaisuuden ja erilaisuuden perusteella.

– Kantolahan on nykyisellään lähinnä tyhjä alue ja Katuma taas on lähiö, joka on vaikea liittää muuhun kaupunkiin, Hämeenlinnan yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki kertoo.

Kisassa ei haettu valmiita asemakaavaehdotuksia vaan uusia ja toteuttamiskelpoisia ideoita, joita voitaisiin hyödyntää jatkosuunnittelussa. 

Yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäen mukaan suunnittelun pelillistäminen ja joukkoistaminen toimivat odotetulla tavalla. Mielenkiintoista oli myös se, kuinka samat ideat toistuivat useissa kisan 14:stä osallistujatyössä.

– Suurkorttelit ja alueiden läpi menevät puistokäytävät olivat toistuvia teemoja töissä. Lisäksi siellä oli raikkaita ideoita, kuten siksakkia meneviä bulevardeja,

Voittajien töissä nämä teemat näkyivät myös. Molemmat kaavailivat erityisesti Kantolan keskustasta kaupunkimaista aluetta, jossa on tilaa niin korkeille rakennuksille kuin urbaaneille umpikortteleillekin.

Mitä suunnittelijat itse toivoisivat näkevänsä omasta suunnitelmastaan toteutettuna 20 vuoden päästä?

– Ehkä Kantolaan piirretyn rantasaunan, sillä nythän sellaisia nousee joka paikkaan Helsinkiä myöten. Myös siirtolapuutarhan haluan ehdottomasti säilyvän, Marko Ahola sanoo.

– Haluaisin säilyttää Kantolassa jälkiä sen teollisuudesta ja yhdistää Vanajan kirkon alueeseen alikululla. Historia saa näkyä, Marika Miettinen toteaa. HäSa

 

Menot