Kanta-Häme

Tulevaisuudessa festivaaleista halutaan täysin muovittomia – Wanaja haluaa pysyä kehityksessä mukana

Wanaja käynnistyi aurinkoisissa merkeissä perjantaina alkuiltapäivästä. Alueelle ehti tuhansia ihmisiä jo ensimmäisten artistien aikaan.

Helsingissä vuosittain pidettävä metallimusiikkiin erikoistunut Tuska-festivaali järjestettiin tänä vuonna täysin muovittomana. Jätekuorman vähentäminen on tärkeä päämäärä myös Wanajassa.

Toistaiseksi festivaali ei ole vielä täysin muoviton. Tuotantopäällikkö Sarianna Matikainen kertoo, että sitä kohti ollaan kuitenkin menossa myös Wanajassa.

– Pyrimme aina siihen, että muovia saataisiin mahdollisimman vähän alueelle. Tänä vuonna meillä on uutuutena tölkkipantit, joiden avulla muovia pyritään vähentämään, Matikainen kertoo.

Myös ruokamyyjien osalta bambulautasia ja biohajoavia haarukoita on kokeiltu, mutta haarukoiden kestävyys osoittautui vielä liian huonoksi.

Vanajan roskat päätyvät suurimmalta osin läheisille jäteasemille, mutta kierrätystä on viime vuosina tehostettu. Matikainen kertoo myös, että vuosien aikana jätekuorma kokonaisuudessaan on vähentynyt.

– Pienin askelin menemme eteenpäin, mutta tavoitteena on, että Wanajakin on jonakin päivänä täysin muoviton festivaali, Matikainen kertoo.

 

Festareille porukalla lähteneet Elmiira Kettunen, Amanda Sivunen, Rebecca Brusila ja Siiri Korelin olivat saapuneet paikalle aikaisin kuuntelemaan Reino Nordinia.

Nelikon mukaan Wanajan jätehuolto on hoidettu hyvin, sillä ainakaan festivaalialueella ei roskia ole juuri näkynyt. Muovien vähentämisestä heille tuli mieleen pillien tarpeettomuus.

– Mielestäni pillejä ei välttämättä tarvittaisi. Eivätköhän kaikki osaa juoda ilmankin, Elmiira Kettunen sanoo.

Myös anniskelualueella tunnelmasta nauttineet Johannes Sippola ja Oona Olin kehuivat alueen siisteyttä.

– Mielestäni tölkkipantti on todella hyvä systeemi. Etenkin, kun tölkkejä kohtaan on kova kahden euron pantti, niin ne päätyvät todennäköisemmin takaisin kierrätykseen, Sippola sanoo.

Sippolan mukaan erillisen majoitusalueen puuttuminen festivaaleilta on hyvä jätteiden kannalta. Vieraat eivät laita ruokaa kertakäyttögrilleillä tai sotke ympäristöä. Ruokaa nautitaan kaupungin ravintoloissa ja roskat päätyvät hotelien roskakoreihin.

 

Myös festivaaliyleisö tuottaa merkittävän määrän jätettä, vaikkei käyttäisi muovia ollenkaan. Festareilla on siirrytty hiljalleen perinteisistä Bajamaja-käymälöistä kohti vesivessoja.

– Meillä on ollut kokeilussa tänä vuonna biomaja, joka kompostoi jätteen. Vesivessat eivät sovi kaikille tapahtuma-alueille esimerkiksi viemäröinnin takia, Matikainen sanoo.

Matikainen arvioi, että yksistään ympäristöarvot eivät määritä sitä mille festivaaleille yleisö osallistuu.

– Uskon, että ympäristön huomioimisella on kuitenkin iso merkitys. Jos emme huomioisi niitä, jäisimme osittain muiden jalkoihin. Ihmiset ovat nykyään hyvin tietoisia ympäristön osalta, ja sen huomioiminen on meidänkin tahtotilamme.

Kertakäyttömuovien korvaajia kehitetään nopeaa tahtia, sillä niille avautuvat suuret markkinat, kun Euroopan unioni aikoo laittaa esimerkiksi muoviset haarukat ja veitset pannaan lähitulevaisuudessa. HÄSA