fbpx
Kanta-Häme

Tulevaisuus nojaa Juuso Heinisuon dataan

Kuin tilaustyönä tehty. Tällainen vaikutelma syntyy, kun elokuussa Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkönä aloittanut Juuso Heinisuo kertoo omasta taustastaan ja nykyisestä tehtävästään.

– Tein töitä vuoden verran potilasdatan kimpussa Hämeenlinnan Terveyspalvelut –liikelaitoksessa. Nähdessäni tämän työpaikkailmoituksen, se kuulosti heti mielenkiintoiselta.

Heinisuo on “pyöritellyt dataa” mm. Veikkauksessa ja markkinatutkimusyritys Innolinkissä. Tilastofriikiksi hän ei itseään kuitenkaan miellä.

– Tilastot ovat osa työnkuvaa, mutta vain yksi osa.

Kun Heinisuo nimitettiin kehittämispalvelujen kehittämispäälliköksi, hän istui upouudelle pallille. Työn skaala on niin laaja, että hän piipahtaa välillä koneella varmistamassa, että oleelliset osa-alueet tulevat mainituiksi.

– Niin, nämä indikaattorit. Niillä voidaan seurata asetettujen tavoitteiden toteutumista ja peilata toteumaa tarvittaessa talouden lukuihin.

Tiedolla, ei sattumalla

Ytimekkäästi sanottuna Juuso Heinisuo koostaa tietoa luettavaan muotoon kaupungin päätöksenteossa hyödynnettäväksi.

– Parempi johtaa tiedolla kuin sattumalla.

Tietolähteitä on lukuisia ja osa työtä on niiden kartoitus. Perinteisiä lähteitä ovat mm. Tilastokeskus, Hämeen liitto, TEM, Kela, THL ja omat asukastutkimukset. Osa tiedosta on ilmaista, osa hankitaan ostopalveluna. Avoimen datan merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Juuri äskettäin valmistui THL:n avoimeen dataan perustuva lyhyt kuvaus Hämeenlinnan seudusta tilastolukuina. Verkossa esillä olevat tilastot kertovat muun muassa, että kaupungissa elää paljon iäkästä väkeä.

– Tämä pitää tietenkin huomioida kaupungin kehittämisessä.

Yhdeksi tärkeäksi kehittämisen kohteeksi Heinisuo nostaa Helsinki-Hämeenlinna-Tampere -akselin toimivuuden. Hän itse asuu Tampereella, mutta vielä kiihkeämpää työmatkailu on pääkaupunkiseudulle.

– On mielestäni avainkysymys, miten tämä akseli toimii tulevaisuudessa liikenteen, työpaikkojen ja palvelujen suhteen. Kaiken pitäisi palvella kaikkia joustavasti.

Väitöstutkimuksesta tuli työarkea

Erityisen innostunut Juuso Heinisuo on asukasvaikuttamisesta, joka on yksi hänen toimensa erityisalueista.

– Tein väitöstutkimukseni siitä, kuinka löytää innovaatioita kehittäviä edelläkävijöitä. Vaikuttajaraatien jäsenethän ovat edelläkävijöitä, jotka haluavat vaikuttaa Hämeenlinnan asioihin.

Kaupungin vaikuttajaraadit ovat toimineet noin vuoden ajan. Tästä on hyvä jatkaa, mutta kehittämispäällikkö haluaa enemmän.

– Sitä haetaan, että useammat kuntalaiset tulisivat vielä aktiivisemmin mukaan miettimään ratkaisuja.

Tiedolla on metka luonne. Voisi kuvitella, että tänä päivänä sitä on jo enemmän kuin riittämiin. Tuore kehittämispäällikkö on eri mieltä.

– Jatkossa tietoa syvennetään alueellisesti eri aihealueista. Uutta tietoa pitää hakea ennakkoluulottomasti ja sen tarve vain kasvaa, mitä syvemmälle päästään, sanoo Heinisuo. (HäSa)

Menot