Kanta-Häme

Tulevaisuustuvassa monta mielipidettä

Hauhotalolle rakennetussa tulevaisuustuvassa kuka tahansa voi kertoa ajatuksiaan ja toiveitaan Hauhon tulevaisuudesta.

Tupaan astuessaan ensimmäisenä edessä ovat kuvitteellisen Hauho-Lehden otsikot vuodelta 2020. Otsikoissa kerrotaan aurinkoenergiasta, kimppakyytiringeistä, naapuriavusta ja halutuista tonteista.

Sisällä tulevaisuustuvan teltassa on hajuilla, mauilla ja kuvilla täytetty ympäristö. Yhdelle seinälle on heijastettuna kuvia Hauhon nykyisyydestä, ja viereiselle seinälle kuvia, jotka voisivat olla tulevaisuudesta. Pöydällä on niin hauholaista tervaa, maitohorsmahyytelöä kuin piimälimppuakin.

Tuvan seinällä on kartta, johon kukin vierailija voi merkitä tärkeimpiä paikkojaan Hauholta.

Kartalla olivat perjantaina muun muassa ”Elämäni kaunein työmatka Alvettulan halki ja ”Hyypiön linnavuori, näköalapaikka, iltahartaus” sekä ”Sappeen koulu, maailman paras paikka”.

Tuvan tarkoituksena on luoda tulevaisuuden suunnitelmia Hauholle. Ajatuksena on myös parantaa kaupungin, seurakunnan ja eri yhdistysten yhteistyötä.

Lisää yrityksiä

Pienyrittäjä Osmo Makkonen oli perjantaina tutustumassa tulevaisuustupaan. Makkonen pitää Hauhoa myös yrittäjälle turvallisena paikkana ja toivoo, että yrityksiä syntyisi lisää.

– Kaupunki voisi ostaa tontteja varastoon ja koulu kaipaisi lisää tilaa, hän pohtii.

Makkosen mukaan luonto on Hauhon parasta antia, ja matkailijat pitävät huolta kylän vireydestä.

– Sen takia olemme asuneet täällä jo yli 20 vuotta. Kalastus- ja marjastusmahdollisuudet ovat todella hyvät. Täällä saa myös aina hyvää palvelua.

Myös paikan pitkä historia kiehtoo. Makkosen talon lähistöltä pellolta löytyi viikinkiaikainen miekka.

Ajatusten kehittely jatkuu

Tulevaisuustupa on auki vielä lauantaina. Tuvassa syntyneitä ajatuksia on tarkoitus kehitellä eteenpäin ensi viikolla järjestettävissä asukasilloissa, joihin kaikki hauholaiset ja kesähauholaiset voivat saapua keskustelemaan ja ideoimaan. Tulevaisuustuvan rakensi Hämeen Kylät ry.

– Toivottavasti kaikki jotka täällä kävivät, miettisivät hetken asioita ja palaisivat naapureidensa kera ensi viikolla asukasiltaan, sanoo Hämeen Kylät ry:n Heli Laurikainen.

Kävijöiden ehdottamia ideoita oli perjantaina olemassa jo useita. Ideat vaihtelivat Pappilanaron rannan siivoamisesta hauholaisten yleiskokoukseen.

Mikä on parasta Hauholla? Mitä toivoisit tulevaisuudelta?

Ahti Kurtti, eläkeläinen, Hauho

– Järvet, luonto ja maisemat ovat parasta Hauholla.

– Tänne taitaa olla turha toivoa mitään. Olen aika pessimistinen sen suhteen. Jos saisi toivoa, niin toivoisin parempaa elintarvikekauppaa.

Anneli Kurtti, eläkeläinen, Hauho

– Kesätapahtumat, luonto ja järvet tekevät Hauhon.

– Tänne pitäisi saada nuorempia ihmisiä asumaan.

Lahja Puuppo, eläkeputkessa, Hauho

– Tämä on rauhallinen paikka asua.

– Työpaikkoja pitäisi saada lisää ja myös K-kauppa olisi hyvä.

Elisa Aaltonen, lähihoitaja, Hauho

– Parasta on kesä, kun mökkeilijät saapuvat.

– Lisää harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille on kaivattu monet vuodet.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic