Kanta-Häme

Tulevina vuosina valkeat joulut ovat luultavasti muisto vain

Unelmoitko valkeasta joulusta? Tulevina vuosina siitä tullaan unelmoimaan Suomessa entistäkin useammin ja hartaammin. Ainakin, mikäli Ilmatieteenlaitoksen joulunalusviikolla julkaisemiin ennustuksiin on uskominen. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen lämpötilojen on todettu nousevan ilmastonmuutoksen seurauksena kaksi kertaa nopeammin kuin maapallon lämpötilojen keskimäärin. Meillä täällä pohjoisessa Euroopassa lämpötila nousee eniten juuri talvella, kun taas etelässä voidaan odottaa lämpimämpiä kesäpäiviä.

Ennusteet lumipeitteestä ovat Suomessa yksi joulunalusajan lempipuheenaiheista. Lämpimämmät talvet lupaavat kuitenkin tulevaisuudessa myös vähälumisempia aikoja. 

Sateiden ennustetaan lisääntyvät etenkin talvella, mutta ne tulevat lumen sijaan alas vetenä. Ilmaston lämpeneminen siirtääkin pysyviä ensilumia entistä myöhemmälle.

Tavallisimmillaan lumipeite on joulun aikaan maan pohjoisosissa 40 sentin paikkeilla, mutta kinosten korkeus laskee etelää kohden 5-10 senttiin. Ohuimman lumipeitteen jouluisin saavat yleensä Lounais-Suomi ja etelärannikko.

Saariston seuduilla saadaan nauttia valkeasta joulusta noin joka toinen vuosi, sisämaassa hieman useammin.

Vaikka Ilmatieteen laitoksen julkaisemat ennustukset vaikuttavat synkkääkin synkemmiltä, eivät lämpimät joulun säät ole viime vuosisadankaan aikana olleet tavattomia, vaikkakin harvinaisia. 

Etelä-Suomessa on saatu viettää jouluaattoa lumettomissa maisemissa useana peräkkäisenä vuotena, ainakin 20- ja 30-lukujen sekä 40- ja 50-lukujen taitteissa. 

Kuluvan vuosituhannen ennätyslämmin joulu koettiin kuitenkin vuonna 2006, kun Manner-Suomessa lämpötilat nousivat jopa kahdeksaan lämpöasteeseen. Tuolloin kyseessä oli lämpimin joulu lähes sataan vuoteen. Viisi vuotta myöhemmin ennätysrajat paukkuivat jälleen.  

Tulevina vuosina Suomeen on todennäköisimmin luvassa yhä uusia ennätyksiä joulun lämpötiloissa ja nietosten korkeuksissa. 

Menneiden vuosikymmenten joulukuun tilastoja vertaillessa silmiin pomppaavat jo nyt 2000-luvun korkealle nousevat punaiset plus-asteisiin viittaavat palkit.

Mikäli kasvihuonekaasujen päästöt kasvavat entiseen malliin, arvioidaan Suomen talvilämpötilojen nousevan vuosisadan loppuun mennessä neljästä kymmeneen astetta.

Siinä vaiheessa lumisista jouluista on turha enää unelmoida. Siinä vaiheessa lumiset joulut ovat muisto vain.

Lähteet: Ilmatieteen laitos          

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic