Kanta-Häme

"Tuli outo olo"

Hämeenlinnan kaupungin Lex Nokia-ennakkoilmoitus herättää edelleen hämmennystä. Muutama Pro Hämeenlinna -koalition keskeinen luottamushenkilö ihmettelee tiedottamisen puutteita merkittävässä asiassa. Myös kaupungin tarjoaman sähköpostiosoitteen käyttö mietityttää.

Yksi heistä on kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Riikonen (ps.)., joka kertoo uutisen tunnistetietojen käsittelystä tulleen hänelle täytenä yllätyksenä.

– Syitä ilmoituksen tekemiseen voi toistaiseksi vain spekuloida, Riikonen kommentoi.

Hänen mukaansa kaikkia asianosaisia, myös luottamushenkilöitä, tulee tiedottaa.

– Se on keskeistä näin poikkeuksellisessa tapauksessa. Laki oli jo valmisteluvaiheessa hyvin ristiriitainen, Riikonen toteaa.

Kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen nousi vuoden alussa entistä enemmän uusia kasvoja, kun perussuomalaiset moninkertaisti edustajamääräänsä.

– Meille ei ole tiedotettu tästä asiasta mitenkään. Vähän outo olo tästä tuli, Riikonen sanoo.

Ilmoitus herättää…spekulaatioita

Ehkä eniten Riikosta kummastuttaa se, että juuri Hämeenlinnan kaupunki teki ensimmäisenä ennakkoilmoituksen tietosuojavaltuutetulle. Ilmoitusta ei ole julkistettu, eikä tietohallintojohtaja Riku Moisio ole selvittänyt asiaa yksityiskohtaisesti tietoturva-asioihin vedoten.

Hän on kuitenkin sanonut Hämeen Sanomille, ettei tunnistetietojen tarkastelu liity millään lailla sähköposteihin.

– Käytännössä se uhka, mitä vastaan tässä suojaudutaan, ovat järjestäytyneen rikollisuuden tietokauppiaat, jotka pyrkivät kaikin keinoin käyttämään sekä julkista että yksityistä it-infrastruktuuria esimerkiksi hyökkäämiseen pankkeja vastaan, Moisio sanoi keskiviikon lehdessä.

Riikonen on pyytänyt kaupungilta ennakkoilmoitusta luettavaksi. Moision talviloman vuoksi asiaan on mahdollista palata kuitenkin vasta ensi viikolla.

– Siihen saakka voi vain spekuloida ennakkoilmoituksen perustetta.

Riikonen toivoo, että kaikki tämänkaltaiset käytännöt selvitettäisiin työntekijöiden ohella myös luottamushenkilöille etukäteen juurta jaksaen.

– Toivottavasti ilmoitukselle saadaan pian vedenpitävät perustelut ja kaikille asianosaisille varmuus siitä, että ”urkintalakia” käytetään vain todelliseen tarpeeseen, Riikonen toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020