Kanta-Häme Riihimäki

Tuliko Riihimäen vankilan jengiosastosta rikollisten ajatushautomo? Tuoreessa kirjassa rikolliset arvostelevat vankilaa

Tuoreen kirjan mukaan Riihimäen vankilan jengiosastoista on tullut järjestäytyneen rikollisuuden verkostoitumispaikka.
Riihimäen vankilassa lokakuussa 2005 tapahtuneen vankikapinan yhteydessä vangit menivät jopa läpi sellien seinistä. Nykyisin sellien väliset seinät ovat paksumpia ja niissä on vahvistuksena myös teräsverkkoja. Kuva: MT markku tanni
Riihimäen vankilassa lokakuussa 2005 tapahtuneen vankikapinan yhteydessä vangit menivät jopa läpi sellien seinistä. Nykyisin sellien väliset seinät ovat paksumpia ja niissä on vahvistuksena myös teräsverkkoja. Kuva: MT markku tanni

Suomalaisesta järjestäytyneestä rikollisuudesta kertovassa Kultainen vasikka -kirjassa monet järjestäytyneen rikollisuuden avainhahmot arvostelevat kovin sanoin Riihimäen vankilaa.

Erityistä kritiikkiä saa vankilan tapa sijoittaa kaikki jengivangit kahdelle osastolle, joita vangit kutsuvat bunkkeriksi. Osastoilla vangit viettävät suurimman osan ajastaan selleissä ja elämä on hyvin rajoitettua.

Rikostoimittajien Mikko Gustafssonin ja Janne Huuskosen haastattelemat vangit kuvailevat vuonna 2005 perustettuja osastoja ajatushautomoksi, jossa syntyi muun muassa United Brotherhood -jengi (UB).

Kirjan mukaan UB sai alkunsa bunkkerissa, jossa Natural Born Killers (NBK), Rogues Gallery (RG) ja Me Olemme Rikollisten Eliittiä (MORE) jengien jäsenet aloittivat yhteistyön ja lopulta sulautuivat UB:ksi vuonna 2010.

”Jengit ehkä yhdistyvät, mutta samat henkilöt niissä pyörivät”

Vankilanjohtaja Pasi Oksan mukaan jengiläisten sijoittamisella vankilan C2- ja C3 -osastoille suojellaan muita vankeja.

– Olisiko parempi, jos tämä sama populaatio olisi levittäytyneenä ympäri Suomen kaikkiin vankiloihin? Aiemmin niin tehtiin, eivätkä kokemukset olleet hyviä.

Oksan mukaan esimerkiksi Rogues Gallery pystyi laajenemaan valtakunnalliseksi jengiksi nimenomaan vankiloiden kautta.

Hänen mukaansa jengiosasto ennemminkin vähentää rikollisten verkostoitumista.

– Jengit ehkä yhdistyvät, mutta samat henkilöt niissä pyörivät eri nimen alla. Hehän ovat jo valmiiksi verkostoituneita ja järjestäytyneitä vankilaan tullessaan.

– Täällä heidän ympäristössään on vain muita jengiläisiä, joten heidän on vaikeampi painostaa, uhkailla ja rekrytoida muita vankeja mukaan toimintaan.

Vuonna 2000 lahtelaisessa pizzeriassa kolmoismurhan tehnyt Eikka Lehtosaari kutsuu kirjassa bunkkeria peräti ”terroristihautomoksi”. Bunkkeria kutsutaan kirjassa myös rankaisumenetelmäksi.

Onko se todella näin paha paikka?

– Eri henkilöt käyttävät asioista erilaisia nimityksiä, eikä Eikka ehkä välttämättä ole se objektiivisin lähde, Oksa tyytyy sanomaan.

Kaikki jengivangit eivät mahdu enää Riihimäen osastoille

Pasi Oksan mukaan tällä hetkellä Riihimäen vankilan jengiosastoilla elämä on aiempaa rauhallisempaa.

– United Brotherhoodista puhutaan paljon, mutta ainakin vankien määrässä ja merkittävyydeltään se on pienempi kuin Rogues Gallery oli 2000-luvun alussa.

Oksan mukaan järjestäytyneen rikollisuuden vankien keskittäminen Riihimäen osastoille on tällä hetkellä tietoinen strategia. Kaikki jengivangit eivät tosin mahdu enää Riihimäen jengiosastoille, vaikka vankila ei muuten tällä hetkellä olekaan täynnä.

Tänä vuonna muuttuneen lain myötä aiempaa isompi osa tutkintavangeista sijoitetaan vankiloihin. Myös Riihimäellä tutkintavankien osuus on tänä vuonna noussut.

Riihimäelle sijoitetaan lähinnä hovioikeuskäsittelyä odottavia vankeja, jotka ovat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta. HäSa

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Vankikapinan jälkeen Riihimäen vankilan uuden varmuusosaston sellien seiniin asennettiin jykevät teräsverkot estämään seinän rikkomisen. Kuva: Markku Tanni / arkisto

Lue myös: Vanki sytytti tulipalon kahdessa sellissä Riihimäen vankilassa (13.8.2019)

Lue myös: Kaksi vankia kävi vartijoiden kimppuun Riihimäen vankilassa – ”Valitettavasti tämä oli odotettavissa” (18.6.2019)

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic