fbpx
Kanta-Häme

Tulilatvoja kasvatetaan nyt mittatilaustyönä

Puutarha-alan opiskelijat Lepaalla ovat tämän syksyn aikana tunnustaneet oranssia väriä.

Väri liittyy Hämeenlinnan Pallokerhon kannatusyhdistyksen kanssa solmittuun yhteistyösopimukseen. Sen tuloksena Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön kasvihuoneessa kasvaa tällä hetkellä 265 ruukullista heleän oransseja tulilatvoja.

Tutkijayliopettaja Teo Kanniainen arvelee, että lätkäkukkien kasvatus on ainutlaatuinen yhteistyökuvio koko maassa.

Hänen tiedossaan ei ainakaan ole, että muualla olisi kasvatettu kukkia, jotka olisi sovitettu tietyn jääkiekkojoukkueen väreihin.

– Tässä jutussa yhdistyy koulutuksen kannalta monta hyvää asiaa. On kehitystyötä, tutkimusta ja yhteistyötä yritysmaailman kanssa. Sitä samaa, mitä tällä alalla on tarpeen kehittää muutenkin ja mitä opiskelijoilla on myöhemmin työelämässä odotettavissa, Kanniainen sanoo.

Oranssit tulilatvat tulivat Lepaalle pieninä pistokkaina, ja ne on kasvatettu alusta asti opiskelijavoimin.

Taimia on kaikkiaan noin 800, sillä niitä on ruukuissa kolme kappaletta.

Hämeen ammatti-instituutin (Hami) kukkatuotannon lehtori Sari Makkonen kertoo, ettei opiskelijoilla ole aiemmin ollut yhtä kattavia kasvatusprojekteja.

– Taimia ja niiden kasvatusoloja on seurattu tarkkaan ja esimerkiksi sopivaa valaistusta on etsitty yhdessä. Opiskelijoilla oli pareittain vastuuviikot, joiden aikana he ovat huolehtineet kasveista.

Hamin opiskelijat Jenna Nappari ja Niina Nuuttila kertovat, että he ovat muun muassa seuranneet taimien kasvua mittatikkujen avulla ja huolehtineet kastelusta.

– On ollut mielenkiintoista seurata kasvun etenemistä ja miettiä, mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Teo Kanniainen kertoo, että tulilatvojen kukintaa vauhditetaan parhaillaan antamalla niille valoa niin paljon kuin ne lyhyen päivän kasvina kestävät.

Syyslomaan asti taimista huolehtivat Hämeen ammatti-instituutin toisen vuoden puutarhuriopiskelijat.

Syysloman jälkeen vetovastuu siirtyi ammattikorkeakoulun puutarhatuotannon koulutusryhmän opiskelijoille.

He huolehtivat paitsi kasveista myös markkinoinnista, logistiikasta, myynnistä, hankkeen dokumentoinnista sekä blogista ja muusta some-viestinnästä.

Viime syksynä Lepaan ammattikorkeakoulun opiskelijat kasvattivat tulilatvoja kilpaa. Joukkueiden piti huolehtia kaikesta itse, ja kukat piti myös saada kaupaksi.

– Sen projektin aikana ideoitiin monenlaisia yhteistyön mahdollisuuksia, ja jääkiekko ja HPK tulivat esiin. Siihen ei viime vuonna tartuttu, mutta tänä vuonna otimme yhteyttä Kerhon kannatusyhdistykseen, ja he kiinnostuivat ajatuksesta, Kanniainen kertoo.

Oranssit tulilatvat on tähdätty isänpäivän markkinoille, ja opiskelijat myyvät niitä tämän viikon lopulla. Lepaan kasvihuoneessa kasvaa myös toinen erä tulilatvoja. Ne ovat valkoisia ja niitä kasvatetaan itsenäisyyspäivää varten. HÄSA

Opiskelijat myyvätK-supermarket Parolassa 5.–6.11. klo 12–18 ja 7.11. klo 10–15, kauppakeskus Tavastilassa 5.–6.11. klo 10–17, kauppakeskus Tuulosessa 6.11. klo 12–18 ja 7.11. klo 10–14, Visamäen kampuksella rakennus C:n aulassa 6.11. klo 10.30–13 sekä Lepaan ruokalan Annan aulassa 5.11. klo 10.30–13.

 

 

 

Menot