Kanta-Häme Urheilu

Kevyellä kynällä: Kristian Pullin tulinen ennätyshyppy toi mukanaan kovat odotukset

Kristian Pulli leiskautti Suomen mitalitoivoksi. Arkistokuva Berliinin EM-kisoista 2018. Kuva: FILIP SINGER
Kristian Pulli leiskautti Suomen mitalitoivoksi. Arkistokuva Berliinin EM-kisoista 2018. Kuva: FILIP SINGER

Pituushyppääjä Kristian Pullin SE-leiskautus 827 Espoon Leppävaarassa osoitti, että urheilija voi olla kunnossa myös koronakaudella.

Kaudenavauksessaan Pulli paransi viime torstaina Tommi Evilän vanhaa Suomen ennätystä viidellä sentillä ja omaa ennätystään 20 sentillä. Tulos on tämän kauden maailman toiseksi paras jääden vain sentillä maailman kärkituloksesta.

Hyppynsä Pulli teki 1,8 metrin myötätuulessa. Suurin sallittu myötätuuli ennätyshypyissä on kaksi metriä sekunnissa. Tähän varmaan moni puuttuukin ja arvelee hypyn olleen onnenkantamoinen.

Joka tapauksessa Pullin hypyssä olivat kaikki kohdallaan: muun muassa vauhti, hypyn ajoitus ja rentous.

Vaikka Tokion olympialaiset siirrettiin tältä kesältä vuodella eteenpäin, pääsee Pulli näyttämään, millainen hänen kisakuntonsa on elokuussa näillä näkymin järjestettävissä yleisurheilun EM-kisoissa Pariisissa.

Odotukset ovat korkealla, kun hänen ennätyshyppynsä oli Euroopan kärkitulos.

Onnistuminen on monen asian summa

Pullin onnistuessa Suomi voi juhlia ensimmäistä pituushypyn kirkkainta arvokisamitalia tulevina vuosina. Tänä kesänä sitä ei kuitenkaan tapahdu, sillä EM-kisat on peruttu koronan takia ja olympialaiset siirretty ensi vuodelle.

Koska urheilu on hienosäätöä ja onnistuminen todella monesta asiasta kiinni, niin penkkiurheilijan on syytä irvailun sijaan olla 25-vuotiaasta Pullista ylpeä, vaikka mitalia ei tulisikaan.

Jämsäläisen Kaipolan Vireen kasvatti ja Viipurin Urheilijoiden edustaja Pulli puolestaan voi tulevina vuosi katsoa tämän vuoden harjoituspäiväkirjaansa, mitä on tullut tehtyä oikein, kun hyppykunto on kehittynyt kohisten.

Urheilijan parhaan kuntopiikin ajoittaminen arvokisoihin on kokonaan oma lukunsa. Kun urheilija astuu areenalle, ei kauden tärkeimmässä kisassa ole käytännön merkitystä vanhoilla ennätyksillä, kovin kisa käydään pään sisällä.

Saavutuksia ei sovi myöskään unohtaa.

Seitsemännen eli tuoreimman pituushypyn arvokisamitalin Suomeen otti Tommi Evilä (MM-pronssia Helsingissä 2005). Tätä ennen EM-pronssille ponnisti Pirkko Helenius Roomassa 1974.

Juttusarjassa toimittajat kirjoittavat ärsyttävistä, hämmästyttävistä, ilahduttavista tai muuten vaan ajankohtaisista asioista.

Lisää sarjan juttuja löytyy täältä.

Oikaisu 15.6. kello 9.50: Tekstissä annettiin ymmärtää, että yleisurheilun EM-kisat järjestettäisiin tänä kesänä. Tapahtuma on kuitenkin peruttu koronaviruspandemia takia.

Päivän lehti

2.7.2020