Kanta-Häme

Tulli hylkäsi suuren erän pikkulapsille vaarallisia Squeeze the Squishy -leluja

Tullilaboratorio on löytänyt vaarallisia puutteita pikkulapsille tarkoitetuista, elintarviketta muistuttavista Squeeze the Squishy -leluista.

Lelujen todettiin Tullilaboratorion testeissä aiheuttavan tukehtumisvaaran. Lisäksi leluissa oli käytetty ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän ihmisten hormonitoimintaa.

Pehmeästä muovista valmistetut värikkäät Squeeze the Squishy -muovilelut jäljittelevät elintarvikkeita. Tullin käsityksen mukaan kyseiset lelut ovat erityisesti pientä lasta houkuttavia, koska ne muistuttavat kooltaan, muodoltaan ja väreiltään tuttuja elintarvikkeita.

– Näytteistä pystyy helposti käsin repimään osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Lelujen koko materiaali on myös verrattavissa standardissa mainittuun pehmeään osaan, josta ei saisi lähteä puremalla tai repimällä irti pieniä palasia, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteesta.

Lelujen materiaalin helpon puristettavuuden ja suhteellisen hitaan takaisin muotoon palautumisen takia materiaali on vaarallista, jos se joutuu lapsen suuhun. Pieneksi puristettu pala voi tukkia alahengitystiet, tai jos lapsi ehtii niellä puristetun palan, on vaara sama kuin turpoavissa leluissa.

 

Tutkittu ja hylätty yli 24 000 muovilelun erä päätyi Tullilaboratorion testeihin tavanomaisen tuoteturvallisuusvalvonnan yhteydessä. Vastaavia leluja tiedetään olevan myynnissä verkkokaupoissa ja myymälöissä.

– Joskus meiltä kysytään, onko Tulli valvonut jonkun tietyn tuotteen, jonka tilaamista ulkomailta kysyjä suunnittelee. Ainoa vastaus siihen on, että käytännössä on häviävän pieni mahdollisuus, että kukaan olisi tuotetta valvonut, jos se on tilattu EU:n rajojen ulkopuolelta esim. verkkokaupasta, muistuttaa Neffling.