Kanta-Häme

Tulli puuttui poppersien laittomaan kauppaan

Tuotteita on myyty aikuisviihdekaupoissa jopa 600 000 euron arvosta.
Poppers-pulloja. Arkistokuva. Lähde: UK Home Office.
Poppers-pulloja. Arkistokuva. Lähde: UK Home Office.

Tulli tutkii niin sanottujen poppersien eli alkyylinitriittejä sisältävien tuotteiden laitonta maahantuontia ja myymistä.

Tullin mukaan tuotteita on tuotu maahan ja myyty yhteensä noin 600 000 euron arvosta lähinnä aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa. Myyntiin asti epäillään päätyneen noin 40 000 tuotetta. Lisäksi tulli on takavarikoinut noin 2 500 tuotetta.

Useista aikuisviihdeliikkeiden vastuuhenkilöitä epäillään lääkeainerikoksesta ja salakuljetuksesta.

Poppersit ovat alkyylinitriittejä sisältäviä tuotteita, joita käytetään päihteensä sekä tehostamaan seksuaalista kokemusta. Useat alkyylinitriitit luokiteltiin lääkeaineiksi vuonna 2013 ja niiden maahantuonti on luvanvaraista.

Käytännössä kyse on nestettä sisältävistä pienistä pulloista, joista käyttäjä haistelee herkästi haihtuvia alkyylinitriittejä.

Aineen haisteleminen laajentaa verisuonia, mikä alentaa verenpainetta ja aiheuttaa lievää tokkuraisuutta, lämmön tunnetta ja euforiaa. Vaikutus menee ohi muutamassa minuutissa.

Yhdistelmien kaikkia terveysvaikutuksia tai edes tarkkaa vaikutustapaa ei tiedetä. Suun kautta nautittuna neste on aiheuttanut jopa kuolemantapauksia. HäSa