Kanta-Häme

Tulli tutkii forssalaisyrityksen pimeänäkölaitteita

Forssassa toimivaa turvallisuusalan yritystä epäillään sotilastarvikkeiden luvattomasta viennistä.

Tullin talousrikosyksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa yrityksen epäillään harjoittaneen sotilastarvikkeiksi luokiteltavien pimeänäkölaitteiden luvatonta välittämistä Yhdysvalloista Espanjaan.

Tullin mukaan kyse on yhdestä 50 pimeänäkölaitteen erästä, jonka yritys on tuonut Suomeen Yhdysvalloista vuonna 2011 ja myynyt edelleen Espanjaan. Osa laitteista on kulkenut uudestaan Suomen kautta, kun niitä palautettiin takuuhuoltoon Yhdysvaltoihin.

Rikoksesta epäillään yrityksen toimitusjohtajana toiminutta 47-vuotiasta hämeenlinnalaismiestä.

Tullin mukaan esitutkinnan aikana on suoritettu kotietsintöjä ja kuulusteltu useita henkilöitä.

Mikä tekee laitteesta sotilastarvikkeen?

Kyseessä olevat pimeänäkölaitteet on valmistettu Yhdysvalloissa ja tullin mukaan ne on luokiteltu Euroopan unionin yhteisessä puolustustarvikeluettelossa luvan vaativiksi sotilastarvikkeiksi.

Forssalaisyritys ei ollut hankkinut puolustusministeriöltä tuotteiden kauttakuljetukseen tarvittavaa lupaa.

Olivatko kyseessä henkilökohtaiset pimeänäkölaitteet vai esimerkiksi sotilasajoneuvoon asennettavaksi tarkoitetut isommat laitteet?

– Ne olivat henkilökohtaisia laitteita, tutkinnanjohtaja Markus Laine Tullin rikostorjunnasta sanoo.

Pimeänäkölaitteita voi kuka tahansa ostaa mistä tahansa suomalaisesta eräkaupasta tai kansainvälisistä verkkokaupoista. Mikä näistä nimenomaisista laitteista teki kiellettyjä sotilastarvikkeita?

– Siihen en ota kantaa. Me olemme saaneet puolustusministeriöltä lausunnon, jonka mukaan nämä ovat sotilaskäyttöön luokiteltuja laitteita. Puolustusministeriön asiantuntijat ovat asian näin katsoneet.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut ja asia on torstaina siirtynyt syyteharkintaan Kanta-Hämeen syyttäjänvirastoon.

Laineen mukaan tutkinta on keskittynyt suomalaisen yrityksen toimintaan, eikä espanjalaisen yrityksen osuutta tutkita tässä yhteydessä. Tulli on hänen mukaansa tiedottanut tutkinnasta myös Espanjan viranomaisille.

Kielletyt laitteet ovat kaikki edelleen Espanjassa niiden ostajilla. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020