Kanta-Häme

Tullikamarin ruokatehtaassa pannut kuuminaLinnan Herkut oy uskoo taantumasta huolimatta hyvän ruoan myyvän. Tarjolle tulee myös valmisruokia.

Vanhassa suojellussa tullikamarin rakennuksessa kymmenet erikokoiset padat ja kattilat ovat olleet viime viikkoina kovassa käytössä. Asikkalalaisen Vehmaan Maut oy:n yritysperheeseen kuuluva Linnan Herkut oy vuokrasi tullikamarin tilat Hämeenlinnan kaupungilta heinäkuun alussa, ja nyt ruokien ja reseptien testaukset ovat loppusuoralla.

– Reseptit ovat hiljalleen valmiina ja ensi viikolla otamme yrityksestä mainoskuvat. Odotamme jo innolla tositoimiin pääsyä, kertoo Linnan Herkkujen toimitusjohtaja Vesa Borgenström.

Linnan Herkkujen tavoitteena on tarjota hotelli- ja ravintolaketjuille, tapahtumajärjestäjille, laiva- ja lentoyhtiöille sekä catering-yrityksille valmiita ateriapalveluita. Tilauslistalta löytyvät alkuruoat, pääruoat, lounaat, keitot, salaatit ja jälkiruoat.

Yrityksen nokkamiehellä on paljon kokemusta ruokabisneksestä. Borgenström toimi 1990-luvulta lähtien Silja Linen keittiöpäällikkönä. Suhteet isoihin firmoihin ovat yhä kunnossa, mutta Borgenström ei halua vielä paljastaa kaikkia neuvotteluiden osapuolia.

– Vanajanlinna Group on iso paikallinen tekijä, jonka kanssa teemme yhteistyötä, hän kertoo.

Tapahtumapuisto houkutti

Kantolan tapahtumapuiston valmistuminen oli yksi niistä houkuttimista, jotka saivat yrityksen perustamaan tehtaansa juuri Hämeenlinnaan. Tekeillä oleva tapahtumapuisto tarvitsee huippuesiintyjien lisäksi myös ruokaa. Linnan Herkut ei kuitenkaan aio hoitaa myyntiä itse, vaan tarkoituksena on toimittaa festivaalilounaita muille yrityksille.

– Hämeenlinna on lähellä kaikkea, ja täällä on hyvät logistiikkayhteydet. Kun Madonna tulee Kantolaan, meillä on kapasiteettia ruokkia sadattuhannet festivaalikävijät, Borgenström sanoo.

Valmisruokia kauppoihin

Ruokatehdas pyrkii emoyhtiöstään poiketen mukaan myös vähittäiskauppayhteistyöhön. Yritys haluaa satsata trendikkäisiin ja helppoihin valmisruokiin, joiden valmistuksessa käytetään lähiruokaa ja lisäaineettomia tuotteita. Lounasravintolaa ruokatehtaalle ei kuitenkaan suunnitella.

– Teemme valmisruokaa uudella otteella. Ruokabravuurimme ovat keittoja, salaatteja, wokkeja ja aasialaisia makuja. Ne sopivat kiireiseen työpäivään tai kotilounaaksi, kertoo Linnan Herkkujen hallituksen puheenjohtaja Markku Lilja.

Vauhtiin päästyään Linnan Herkut aikoo palkata lisää väkeä ruokatehtaan pyörittämiseen. Tarvetta olisi ainakin 5–10 ravintola-alan osaajalle vuoteen 2015 mennessä.

– Rekrytoinnista on jo käyty alustavasti keskustelemassa paikallisten työnvälitysyritysten kanssa, Vesa Borgenström kertoo. (HäSa)

Menot