Kanta-Häme

Tullin ja poliisin koirakoulutusta mallataan yhteen

Poliisikoiralaitoksen vanhimmat kiinteistöt ovat 1920-luvulta. Arkistokuva: Tomi Jokela

Hämeenlinna

Rinkelinmäellä toimivan Poliisikoiralaitoksen tulevaa sijoituspaikkaa pohtivan ohjausryhmän neuvotteluissa on tullut esille uusi vaihtoehto.

– Tulli on mukana selvittämässä voisiko heidän koirakoulunsa toimia samalla tontilla meidän kanssamme. Tällaiset neuvottelut ovat menossa, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä olemassa, kertoo Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen.

Ohjausryhmä, johon kuuluvat Koiramäen kiinteistön Rinkelinmäellä omistava Senaatti-kiinteistöt, poliisihallitus ja Poliisikoiralaitos, kokoontuu ensi viikolla keskustelemaan Poliisikoiralaitoksen sijoituspaikkavaihtoehdoista.

Loppusuoralla on kolme vaihtoehtoa: nykyinen tontti Rinkelinmäellä, Poliisiammattikorkeakoulun tila Tampereen Hervannassa sekä uutena Kouvolan Kuusankoski, jossa vapaana ovat poliisin tekniikkakeskuksen entiset tilat. Kaikki ovat Senaatti-kiinteistöjen omistuksessa.

– Kohteita ei ole laitettu paremmuusjärjestykseen. Pelkästään sen mukaan tässä ei voi edetä, missä Senaatti-kiinteistöillä sattuu olemaan vapaata tilaa tai tontti. Ennen kaikkea meidän on turvattava poliisikoiralaitoksen toiminnalliset tarpeet ja saatava nykyaikaiset tilat, Kokkonen korostaa.

Poliisikoiralaitoksen sijoituspaikkavaihtoehtoja on matkan varrella noussut esiin useita, muun muassa Janakkalassa sijaitseva Kiipulan opisto, mutta siitä on luovuttu.

– Se putosi pois, koska siellä ei ole valtion omistamia tiloja ja se todettiin liian kalliiksi.

Ohjausryhmän puheenjohtaja, Senaatti-kiinteistöjen asiakasjohtaja Jan Takkinen ei osaa vielä sanoa, mitä Rinkelinmäen tiloille tapahtuu, jos Poliisikoiralaitos sijoitetaankin muualle. Myös kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoista ovat yhä työn alla.

– Ei ole mitään ennakkosuosikkia. Oli kohde mikä tahansa, jokaiseen joudutaan investoimaan koirien säilytykseen ja ylläpitoon liittyvät tilat.

Tullin koirakoulun rehtorin Ari Niemisen mukaan mahdollisessa yhdistymisessä on isoja kysymysmerkkejä, kuten kustannustenjako ja se, toimitaanko vain yhteisissä tiloissa vai tulevaisuudessa myös yhtenä organisaationa. Myös sijainti mietityttää.

– Kirkkonummella meillä on toiminnalliset tilat tarpeisiimme puolen tunnin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan lentokentältä ja satamasta, eli voimme viedä hyvin nopeasti koulutusta ja harjoittelua todellisiin työskentely-ympäristöihin. Hämeenlinnasta olisi paljon pidempi matka.

– Tamperetta ajatellen en tiedä, kuinka hyvin Pirkkala palvelisi lentoliikenteessä tapahtuvaa harjoittelua tai kummankaan alueen järvet meidän harjoitteluamme meriliikenteessä. Toisaalta kaipaamme lisää kouluttajaresursseja.

Nieminen kertoo, että tilavaihtoehtona on vilahtanut esillä myös MTT:n entinen sikatalouden tutkimuslaitos Hyvinkäällä, jota hän pitää sijainnillisesti parhaana.

Päätös poliisikoiralaitoksen tulevasta sijoituspaikasta ja virkakoirakoulutuksen mahdollisesta yhdistämisestä tehtäneen joulukuun puoliväliin mennessä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic