Kanta-Häme Hämeenlinna

Tuuloslainen Matti Tulokas sai yllättäen tietää, että hänen metsiään suojeltiin lahoina – Kantelu KKV:lle: "Merkintä on tehty hatarasti"

Maanviljelijä Matti Tulokkaan mielestä yhtiöt ovat yhdessä päättäneet ostokiellosta.
Maanviljelijä Matti Tulokas ihmettelee, miksi hänen mäntykankaansa on kirjattu suojeltavaksi lahometsäksi. Kuva: Riku Hasari
Maanviljelijä Matti Tulokas ihmettelee, miksi hänen mäntykankaansa on kirjattu suojeltavaksi lahometsäksi. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Tuuloksessa asuva metsänomistaja Matti Tulokas sai yllättävän tiedon viime kesänä. Hänen tilansa metsistä 67 hehtaaria oli suojeltu High Conservation Value (HCV) -merkinnällä.

– Ilmeisesti suojelumerkintä oli tehty jonkun ilmakuvan perusteella. Metsissä katsottiin olevan paljon lahopuuta ja kaivinkoneella kaivettua ojaa pidettiin arvokkaana vesistönsuojelualueena, kertoo Tulokas.

HCV-suojelumerkintä saattaisi estää kokonaan puun myynnin metsästä. Pohjois-Lapissa on kiistelty pitkään FSC-sertifiointiin liittyvistä HCV-merkinnöistä. Nyt kiista oli Kanta-Hämeessä.

Hatara merkintä

Tulokas on ihmeissään suojelumerkinnästä, joka on tehty ilman mitään yhteydenottoa ja kysymättä mitään metsänomistajalta.

– Merkintä on tehty hatarasti. Merkitsijä ei ole ilmeisesti edes käynyt metsässä. Tämä on hyvin hämärä systeemi.

Matti Tulokas puhui asiasta sedälleen Mikko Tulokkaalle, joka on eläkkeelle siirtynyt korkeimman oikeuden oikeusneuvos. He tekivät tammikuun lopulla HCV-merkinnöistä ja metsäyhtiöiden puukaupoista tutkimus- ja toimenpidepyynnön Kuluttaja- ja kilpailuvirastolle. Kantelun mukaan puunostajat rikkovat kartellikieltoa kieltäytymällä yhdessä HCV-merkityn puun ostamisesta.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Kestävä metsä

Metsän sertifioinnilla eli laatutodistuksella halutaan osoittaa, että metsää hoidetaan kestävästi.

Suomessa kaksi kansainvälistä sertifikaattia ovat kilpailleet keskenään.

Forest Stewardship Council (FSC) on ympäristöjärjestöjen sertifikaatti.

PEFC:tä (Programme for the Endorsement of Forest Certification) ylläpitää Suomen Metsäsertifiointi.

Metsäalan järjestöjen PEFC:llä on sertifioitu valtaosa Suomen metsistä.

Vanha kiista

HCV-kiistassa on kyse vanhasta metsien sertifiointikilpailusta. Metsäteollisuuden tuotteiden useat ostajat vaativat metsien hoidosta sertifiointia. Valtaosa Suomen metsistä on sertifioitu metsäalan järjestöjen yhteisellä PEFC-sertifikaatilla. Luonnonsuojelujärjestöillä on sen kanssa kilpaileva FSC-sertifikaatti.

FSC Mix -tuotteisiin voidaan osin käyttää myös PEFC-sertifioitujen metsien puuta, jos metsät täyttävät tietyt FSC-sertifikaatin edellytykset. Ne ovat niin sanottua kontrolloitua puuta.

FSC-sertifikaatin ylläpitäjä luokitteli korkean suojeluarvon HCV-merkinnöillä metsiä, jonka puuta saa käyttää vain ”kontrolloidun puun riskiarviolla” FSC Mix -tuotteisiin. HCV-merkinnän on voinut saada metsäänsä monesta syystä.

– En voi tietää, saanko puuta kaupaksi, vaikka metsää on hoidettu lain ja hyvän metsätavan mukaisesti, Tulokas sanoo.

Osoittautui vääräksi

Tulokas kauppasi parin hehtaarin päätehakkualueen puuta metsäyhtiöille viime kesänä. Kahden metsäyhtiön edustajat kävivät tutustumassa metsäkuvioon. Ne totesivat, että HCV-merkinnälle ei kuviolla ole aihetta ja jättivät puusta tarjouksen. Ratkaisevaa oli, että lahopuun osuus jäi alle 20 kuutioon hehtaarilla.

Tulokasta ei täysin lohduta, että yhden kuvion metsä osoittautui hakkuukelpoiseksi. Hän ei voi tietää, ostaako kukaan muiden HCV-merkittyjen alueiden puuta.

– Hyönteistuho, myrsky tai paha lumitalvi voi kerralla nostaa lahopuun määrän raja-arvon yläpuolelle, jolloin puulle ei löydy ostajia.

Tulokas ihmettelee, miten merkintä vaikuttaa metsän arvoon, sen vakuusarvoon, verotukseen ja sukupolvenvaihtoon. Hän pitää FSC-sertifiointia erittäin haitallisena.

Hän ei ymmärrä, miten toiminta palvelee luonnonsuojelua, jota hänkin pitää tärkeänä.

– Pitäisikö metsät ruveta hakkaamaan jo nuorena, ettei niihin tule lainkaan lahoa.

Tätä metsäkuviota pidettiin HCV-merkinnässä suojeltavana lahopuualueena. Metsäyhtiöt totesivat merkinnän virheelliseksi ja ostivat puun.

Teollisuus ei kommentoi

Tulokkaan tutkimus- ja toimenpidepyynnössä HCV-alueiden muodostamista pidetään ristiriitaisena Suomen perustuslain omaisuudensuojan ja oikeusperiaatteiden kanssa. Sitä, että kaikki merkittävät metsäyhtiöt pakottavat FSC-sertifikaatin toimeenpanoon, pidetään laittomana.

Pyyntöön on liitetty Aalto-yliopiston yritysjuridiikan ja erityisesti kilpailuoikeuden professorin Petri Kuoppamäen lausunto. Hänen mukaansa yhteistyö on kilpailulain 5. pykälässä kiellettyä horisontaalista yhteistyötä.

Suomen FSC-yhdistys, jonka nimi on nykyisin Vastuullisen metsänhoidon yhdistys, on kiistänyt tiedotteessaan, että se olisi tehnyt ”salaisia suojelupäätöksiä” HCV-alueista.

Metsäteollisuus-yhdistyksen toimistossa ei tiedetty kantelusta, kun Hämeen Sanomat otti siihen yhteyttä. Metsäjohtaja Karoliina Niemi ilmoitti, ettei järjestö kommentoi sitä. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic