Kanta-Häme

"Tuloksen mukainen hallitus"

Eduskuntavaalien tuloksen mukainen hallituspohja. Näin toteavat hämäläiset kansanedustajat torstaina julistetusta keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamasta asetelmasta, jonka kesken hallitusneuvottelut käydään.

Samalla neuvottelujen ulkopuolelle jääneiden puolueiden ehdokkaat olivat kuitenkin huolissaan siitä, mitä tuleman pitää.

– Tämä on se pohja, joka voitti vaalit. Meillä on porvarillinen ja samalla konservatiivinen hallitus, ja jää nähtäväksi, vastaako se kansan tahtoa, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen toteaa.

Pekonen lisää, että hän on huolissaan siitä, miten tasa-arvo toteutuu uudessa eduskunnassa. Hän nostaa esille tasa-arvoisen avioliittolain, johon myös tulevan eduskunnan on otettava kantaa.

Hän on kuitenkin kiitollinen hallitustunnustelija Juha Sipilän työtapaan, vaikka vasemmistoliitto jäi neuvotteluista rannalle.

– Käytin puheenvuoron ja kiitin Sipilää hyvin tehdystä työstä. Hän kävi hyvin laajalti läpi tilanteen kaikkien puolueiden kanssa, Pekonen lisää.

Hämeen vaalipiirin kansanedustajista kaksi, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sekä keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula osallistuvat Valtioneuvostossa järjestettyihin hallitusneuvotteluihin.

Muun muassa Lännen Media on nostanut kaksikon myös todennäköisiksi vaihtoehdoiksi, mitä tulee ministerinvalintoihin. Rehula toimi sosiaali- ja terveysministerinä Matti Vanhasen (kesk.) ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa.

Viime vuosina Rehula on ollut julkisuudessa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, samalla, kun sote-uudistusta käsiteltiin.

Forssalainen Grahn-Laasonen toimii puolestaan toistaiseksi vallassa olevassa Alexander Stubbin (kok.) hallituksessa ympäristöministerinä. Grahn-Laasonen ei kuitenkaan vielä ota kantaa uusiin ministerinimityksiin.

– Nämä ovat ihan ennenaikaisia, ja tässä vaiheessa turhia spekulaatioita. Ensimmäiseksi neuvotellaan hallitusohjelmasta, ja ihan viimeksi tulevat salkkukysymykset, Grahn-Laasonen kommentoi hieman ennen neuvottelujen alkua.

Ensimmäisenä neuvottelupäivänä laadittiin työjärjestys tuleville viikoille, ja samalla neuvottelujen lähtökohdiksi otettiin valtiovarainministeriön esittämä 6 miljardin euron sopeutusarvio.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vetämien neuvottelujen toivotaan tuottavan valmis hallitusohjelma toukokuun aikana.

Neuvotteluja varten bio- ja maatalousasioita valmistelevaan kansanedustajaryhmään kuuluva Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) uskoo, että neuvottelut voivat olla valmiina jo nopeamminkin.

– Sipilän ratkaisukeskeisen johtamistavan tuntien vauhtia varmasti on, Anttila sanoo.

Perjantain tiedotustilaisuudessa Sipilä ilmoitti, että alkuviikosta hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet pyrkivät löytämään yhteisymmärryksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, maahanmuuttopolitiikkaan ja EU-politiikkaan.

– Esimerkiksi Stubbin Nato-kannat eivät istu muiden kanssa, joten näistä käydään keskusteluja, Anttila lisää.

Sipilän tavoitteena on luoda strateginen hallitusohjelma, joka olisi alustavien julkisten arvioiden mukaan huomattavasti Jyrki Kataisen (kok.) ja Stubbin hallituksen ohjelmaa tiiviimpi.

Ruusuilla tanssimista se ei ole, arvellaan.

– Edellinen hallitus jätti todella raskaan reen vedettäväksi, joten tulevat vuodet eivät ole helppoja päättäjille eivätkä kansalaisille, Anne Louhelainen (ps.) sanoo. HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic