fbpx
Kanta-Häme

Tulossa makea mansikkakesä

Sateisen kolea ja kevät ja alkukesä ovat viivyttäneet totuttua mansikan kypsymistä parilla viikolla.

Tavallisesti poimimaan on päässyt jo juhannusviikolla. Nyt näyttäisi siltä, että mansikoiden kimppuun päästäisiin kuin päästäisiinkin jälkijunassa.

– Harson alta on poimittu mansikoita jo paljon, mutta avomaan honeoye-mansikoiden itsepoiminta käynnistyy vasta reilun viikon kuluttua, kertoo Johanna Mettälä lammilaiselta Kuusamon mansikkatilalta.

Hän huomauttaa, että vanhanajan aikataulun mukaan poiminta käynnistyi entisaikoina muutenkin vasta heinäkuussa

Alvettulassa sijaitsevalla Peltosirkun tilalla ensimmäisissä avomaan mansikoissa vihreä on alkanut väistyä jo punertavan värin tieltä.

– Raakileita on vielä paljon, kyllä kypsyminen vielä viikon ottaa, mansikanviljelijä Sirkku Holttinen sanoo.

Aurinkoisten kelien puolesta vaikuttaa taas siltä, että tästä suvesta on tulossa varsinainen makeiden mollukoiden kesä.

– Mitä pidempään mansikka kypsyy, sitä enemmän se tuottaa sokeria. Odotus siis palkitaan, polka-mansikoita viljelevä Holttinen iloitsee.

Kasvustot ovat hyvässä kasvukunnossa ja sato-odotukset normaalia paremmat. Mansikankukat nimittäin paljastavat, että sadosta on tulossa suuri.

– Veikkaan, että pääsato menee nopeasti. Mansikanmyynti jatkunee kuitenkin elokuun alkuun saakka, sillä tilat istuttavat yleensäkin toukokuussa lisämansikkaa.

Holttisen mukaan lämmin jakso maalis-huhtikuussa enteili varhaista mansikkakautta. Kesän alussa tilanne näytti puolestaan huolestuttavalta lähinnä myöhästymisen suhteen.

– Näyttää siltä, että nyt saadaan elää yltäkylläisyydessä ainakin mansikoiden suhteen, Holttinen naurahtaa.

Makean ruusukasvin kasvamiseen ei vaikuta pelkästään lämmin keli, kasvaakseen se tarvitsee myös vettä.

Mettälän mukaan sellainen 20 astetta olisi ihannelukema mansikan kypsymiselle. Helteet puolestaan kypsyttävät mansikkaa äkillisesti, jolloin sato kasvaa ruuhkaksi asti.

– Alkukesän viileän jakson ansiosta maassa on riittävästi kosteutta. Enempää ei tarvitsisi ropista. Paljon voi kuitenkin tapahtua muutamassa päivässä, ja piiskaavat sateet oma riskinsä, Mettälä muistuttaa.

Moni haalii mansikoita tuttuun tapaan myös talven varalle. Ennen pakkaseen säilömistä mansikoita ei auta kuitenkaan viipaloida.

– Viipalointi aiheuttaa vitamiinihävikkiä ja ravintoaineiden vähenemistä. Sillä ei lopulta ole merkitystä pakastaako marjat rasiassa vai pussissa, toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta neuvoo.

Rasiaan kannattaa ropsauttaa marjojen päälle myös hienosokeria. Tutkimusten mukaan sokeri vaikuttaa marjan värin, maun ja vitamiinin säilymiseen.

– Ilman sokeria pakastetut marjat maistuvat usein kirpeiltä.

Sokeria kannattaa siis lisätä jo pakastettaessa marjojen sekaan, ja puolen litran rasiaan noin ruokalusikallinen. HÄSA

Menot