Kanta-Häme

Tulostettu passikuva jäänee historiaan

Paperiset passikuvat saattavat pian olla menneisyyttä, sillä jo yli puolet passikuvista toimitetaan suoraan valokuvaamoista poliisin lupahallintoon sähköisessä muodossa. Passin hakijan on silti edelleen vierailtava poliisilaitoksella tunnistamisen takia.

Sähköinen passikuva on teknisesti ja laadullisesti parempi kuin edeltäjänsä, koska kuvanlaatua huonontavat tulostus- ja skannausvaiheet jäävät pois.

Ennen kaikkea sähköisen kuvan toimittaminen säästää aikaa.

– Poliisilta se säästää yhden työvaiheen, kun kuvien selaaminen jää pois. Sähköisessä muodossa olevien kuvien kanssa selviää melkein vain yhdellä napin painalluksella, apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela sanoo.

Kuvat säilyvät poliisin tietokannoissa puoli vuotta, ja sen jälkeen ne poistetaan.

Ei vielä pakollista

Pakollista sähköisten kuvien toimittaminen poliisille ei vielä ole, eikä sähköistä kuvaa voi käyttää muissa kuin passikuvissa, sillä esimerkiksi ajokorttien kuvissa kelpaa ainoastaan paperiversio.

– Ei meille ole ainakaan tullut vielä tietoa, että sähköisyys muuttuisi pakolliseksi mutta onhan se mahdollista, Salmela sanoo.

Poliisin mukaan asiakkaiden ei ole pakko antaa omia henkilötietojaan valokuvaamolle, sillä poliisilaitoksella kuva voidaan hakea tietokannoista myös numerokoodin perusteella.

Asiakkaan näkökulmasta fiksua

Hämeenlinnassa on kolme valokuvaamoa, jotka toimittavat paperisten passikuvien lisäksi sähköisiä passikuvia poliisin lupahallintoon. Ne kaikki ovat olleet pääosin tyytyväisiä valitsemaansa palveluun.

Kuvapalvelun myyntipäällikkö Hannu Lehtonen hankki passikuvakoneen, joka toimittaa sähköiset kuvat poliisilaitokselle.

– Tämä säästää myös kuvaajan aikaa, sillä monet asiat on automatisoituja. Kone tunnistaa kasvot ja sijoittaa ne oikein. Ei tarvitse kuvankäsittelyohjelmalla enää säätää, Lehtonen sanoo.

Raatikuvan kauppias Heikki Löflund sanoo, että sähköinen passikuva on etenkin asiakkaan näkökulmasta hyvä.

– Laite on automaattinen nopea ja yksinkertainen. Koneella otettua kuvaa ei ole kertaakaan poliisilaitoksella hylätty, vaan ne ovat aina menneet läpi. Asiakkaan ei tarvitse enää ravata kuvaamon ja poliisilaitoksen välillä, Löflund sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020