Kanta-Häme

Tulovero säilyy ennallaan, kiinteistövero nousee

Janakkalan valtuustossa on totuttu pitkiin keskusteluihin, mutta aika harvoin puhutaan kolme tuntia niin, että kaikki ovat loppujen lopuksi yksimielisiä päätettävästä asiasta.

Kyse oli tuloveroprosentista, joka päätettiin jättää nykyiselleen. Janakkalalaiset maksavat siis ensi vuonnakin 19,75 prosentin kunnallisveroa.

Kiinteistöveroon sen sijaan tuli korotuksia. Vakituisen asunnon kiinteistövero nousee 0,35 prosentista 0,40 prosenttiin ja yleinen kiinteistövero 0,80 prosentista tasan yhteen prosenttiin.

Olisi ollut perusteet nostaakin

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) sanoi heti aluksi, että kunnanhallituksella olisi ollut perusteet esittää tuloveroprosentin nostoa.

Sen sijaan kunnanhallitus päätti esittää kiinteistöveron nostoa. Sillä on suurin piirtein sama vaikutus kuin jos tuloveroprosenttia olisi nostettu 0,25 prosenttiyksiköllä.

– Joudumme heti vuodenvaihteessa miettimään talouden tehostamistoimia. On varauduttava henkisesti siihen, että vuoden kuluttua veroprosentin nosto on silti edessä, Taponen sanoi.

Murheet seuraavalle valtuustolle?

Vaikka kukaan valtuutettu ei tehnyt esitystä tuloveroprosentin nostosta, moni pohti silti, olisiko veronkorotus tässä taloustilanteessa kuitenkin hyvä vaihtoehto.

– Olemmeko sysäämässä nyt murhetta seuraavalle valtuustolle? Raija Ranta-Porkka (sd.) kyseli.

Keskustan Mikko Kautto arveli, että valtionosuuksien leikkaukset merkitsevät tuskankyyneleitä Janakkalalle. Leikkaukset koskevat erityisesti perusturvaa.

Kokoomusryhmän puheenjohtaja Ari Laivolakin intoutui puhumaan pitkään taloustilanteesta.

– Emme ole vielä nähneet pohjaa Suomessa. Tulee vielä isoja pudotuksia, ja matalalla tasolla mennään vielä neljä viisi vuotta.

– Kiinteistöveron korotus on pienempi paha tässä tilanteessa. Väkisin on saatava lisää tuloja, Laivola sanoi.

Ahdinko kasvaa ensi vuonna

Ari-Pekka Jaatinen vihjaili vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoroa pitäessään, ettei ryhmä välttämättä seiso veroprosenttiesityksen takana. Mutta muutosesitystä ei tullut Jaatiselta eikä keltään muultakaan vasemmistoliittolaiselta.

Jaatinen ennusti, että taloudessa ahdinko kasvaa ensi vuonna. Hänen mielestään valtuusto oli laittamassa päätään pensaaseen ja sysäämässä vastuuta seuraavalle valtuustolle.

Petri Ojanen (vihr.) ihmetteli keskustelua.

– Kunnanhallituksessa tuloverosta oltiin yksimielisiä, mutta nyt keskustellaan kuin olisimme tekemässä väärää päätöstä.

Karsittava on joka tapauksessa

Kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen sanoi, ettei veroprosentin nostaminen helpottaisi millään tavalla tilannetta, sillä menojen karsimiseen joudutaan joka tapauksessa.

– Talouden sopeuttamisohjelma käynnistyy ensi vuonna.

Moni valtuutettu (ainakin Ari Laivola, Ari-Pekka Jaatinen ja vihreiden Anssi Lepistö) olisi kaivannut syksyyn valtuustoseminaaria talousasioista, jotta verojen päättämiselle olisi ollut tarpeeksi pohjatietoa. Valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) sanoi, että vaalikiireiden takia aika harva valtuutettu olisi oikeasti ehtinyt istumaan seminaarissa.

Kunnanjohtaja huomautti, että taloustilanteesta on ollut tietoa saatavilla. Esimerkiksi se tieto, ettei verotuloja tule tänä vuonna odotetusti, kerrottiin valtuutetuille kuukausi sitten.

Korotettu kiinteistövero taas esillä

Kuten joka vuosi, nytkin keskusteltiin myös rakentamattoman kaavatontin korotetusta kiinteistöverosta. Sellaista ei Janakkalassa ole, eikä sitä kukaan nytkään esittänyt. Keskustelussa kävi ilmi, että Janakkalassa veron tuotto olisi pieni, koska rakentamattomia tontteja on vähän.

Syömävelastakin valtuutettuja jo peloteltiin, mutta Merja Taponen ja Kalevi Ilmarinen (sd.) lohduttivat, että syömävelan puolelle ei nyt olla menossa.

Valtuuston kokousta seurasi tällä kertaa runsaslukuinen yleisö. Paikalla oli Turengin lukiolaisia sekä sosionomiopiskelijoita. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020