Kanta-Häme

Tulvantorjunta jatkuu Riihimäellä

Tulvavesille etsitään Riihimäen seudulla luonnosta sopivia pidätysaltaita. Koko seutukunta kuuluu maakunnan pahimpaan tulvariskialueeseen, joka kärsi isoja vahinkoja kesän 2004 poikkeuksellisen voimakkaissa rankkasateissa.

Hämeen ely-keskus on kartoittamassa tämän kesän aikana luonnon kosteikot, suoalueet ja laskeutusaltaiksi sopivat kohteet Erkylänjärveltä lähtien.

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Veera Valkama mainitsee esimerkkinä Uhkolansuon, joka saattaa sopia tulvavesien hallintaan. Tulvat edellyttävät pääasiassa laajoja pidätysmaastoja.

Kaupunkisuunnittelussa otetaan myös huomioon sade-, hule- ja tulvavedet. Veera Valkama kertoo Peltosaareen varatun altaita, joihin tulvavesi voi nousta hallitusti. Myös Piikinmäen Kastanjapuiston lampi on esimerkki tulva-altaista.

Kaupunkirakenne on haastavaa, kun vesi ei pääse imeytymään asfaltti- ja kattopinnoilta, jolloin sadevesiviemärit tulvivat.

– Kun sadevesien pidätysmahdollisuuksista saadaan valmiiksi suunnitelma, lähdetään sen perusteella työstämään tarkempaa toteutussuunnitelmaa. Suunnitelmaa noudatetaan kaavoituksessa, Veera Valkama kertoo.

Hämeen elykeskuksen rahoittama selvitys on osa tuoretta Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaa. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic