Kanta-Häme

Tulvavesi voi nousta kellareihin Riihimäellä

Huittisissa voi edessä olla pahin tulvakevät 30 vuoteen. Myös Riihimäellä Vantaanjoen ja Hausjärvellä Puujoen pelätään nousevan yli tulvarajan jo viikonvaihteessa tai ensi viikolla.

– Lumi sulaa nopeasti. Jos tällä viikolla sataa runsaasti, jo viikonvaihteessa sekä Puujoen varrella että Peltosaaressa Riihimäellä vesi voi aiheuttaa vahinkoja rakennuksille. Nyt kannattaa varautua sulkemalla kellareiden viemärit, toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Loppuviikon sää sanelee kuinka nopeasti tulva etenee. Jos sadetta ei saada ja ilma viilenee nollan paikkeille tai alle, jokien vedenpinnan nousu saattaa vielä hidastua ja pienentää vahinkoja. Vehviläinen neuvoo kuitenkin varautumaan pahimpaan varsinkin niissä rakennuksissa, joihin tiedetään tulvan aiemmin nousseen.

Peltosaari uhkaa kastua

Puujoella ja Vantaanjoessa Riihimäellä veden korkeus on vasta lähtenyt nousuun.

Puujoella tulvasta odotetaan viime kevään kaltaista, jollainen uusiutuu noin kerran 20 vuodessa. Veden ennustetaan nousevan noin kaksi metriä.

Vantaanjoella tulvakorkeutta tuskin saavutetaan ensi viikonvaihteessa. Veden ennustetaan nousevan huippuunsa vasta ensi viikon puolella. Vesi on jo noussut viime viikonvaihteen aikana kaksi metriä, mutta jatkaa nousuaan vielä metrin verran.

– Kauhuennusteen mukaan veden pinta nousisi vielä 1,5 metriä, mutta se on aika epätodennäköistä. Pahin vaihtoehto toteutuu, jos lähipäivinä sataa paljon.

Peltosaaressa asuvien kannattaa varautua siihen, että vesi voi loppuviikolla tai ensi viikolla nousta rakennuksiin saakka.

Pahinta tulvahuippua kestää Vantaanjoessa ja Puujoessa noin vuorokauden ja tulvaa korkeintaan viikon verran sateista riippuen. Loimijoessa vesi pysyy korkeimmillaan jopa kolme päivää. Tulva voi venyä viikkoa pidemmäksikin, jos sateet kääntävät veden uudelleen nousuun ensimmäisen huipun jälkeen.

Loimijoki vielä jäässä

Loimijoen pinnan nousu alkoi jo 12 päivää sitten, jonka jälkeen vesi on noussut jo metrin verran. Ennusteiden mukaan edessä voi olla vielä kahden metrin nousu. Maanantaina 15. päivä vesi on ollut kahden sentin tuntinousussa eli nousee puoli metriä vuorokaudessa.

– Loimijoen jäät lähtevät vasta lähiaikoina, jolloin jäiden padottuminen voi pahentaa tulvatilannetta, Vehviläinen toteaa.

Loimijoen ja Kokemäenjoen Maurialankosken alapuolista ja Syyrensuun vedenkorkeutta pyritään madaltamaan hidastamalla Rautaveden juoksutusta Kokemäenjokeen.

Hämeenlinnassa Vanajaveden veden korkeus on laskettu nyt alimmilleen. Sulavesien ennustetaan nostavan veden pintaa 1,2 metriä. Pinnan nousu ei aiheuta Bertel Vehviläisen arvion mukaan vahinkoja.

Koko Pohjanmaan ja Etelä-Suomen rannikolle ennustetaan normaalia pahempaa tulvakevättä. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic