fbpx
Kanta-Häme

Tumpittomat bussipysäkit Roskaliikkeenkin mielessä

Tupakantumppi on Suomen ja maailman yleisin roska, eivätkä kaupunkien voimavarat riitä niiden siivoamiseen, julistaa Roska päivässä -liike, joka tekee tänä kesänä Tumppivapaa bussipysäkki – tempauksia.

– Menemme bussipysäkille roskapihtien kanssa, ja pyydämme bussia odottavia auttamaan minuutiksi tumppien keräämisessä, kertoo Roskaliikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen.

Suurin osa eri ikäisistä ihmisistä haluaa auttaa. Yhteisissä pienissä talkoissa herää myös luonteva keskustelu. Ahosen mukaan pienessä ajassa ehtii paljon.

Ahonen saapui Jari Peltorannan kera myös Hämeenlinnaan keräämään tumppeja.

Aikaisempina vuosina tumppeja on kerätty vain Helsingissä, mutta nyt toiminta on laajentunut muualle Suomeen.

Tumpit ovat ongelma erityisesti siksi, että ne maatuvat hitaasti ja toisaalta myrkyttävät maaperää raskasmetalleilla. Lapset ja koirat tarttuvat myös helposti niihin

Tempauksissa myös lahjoitetaan tupakoiville miniroskiksia, joihin voi panna palavat tumpit turvallisesti. Ilmatiiviit kierrätyspurkit kestävät käytössä vuosikausia.

– Lahjoitin Hämeenlinnassa kymmenen miniroskista tupakoiville, vastaanotto oli hyvin myönteistä, kertoo Ahonen.

Ahosen mukaan kuka tahansa voi ottaa mallin käyttöönsä. Valokuvausliikkeistä saa ilmaiseksi filmipurkkeja, joita voi ottaa ja antaa käyttöön. Diabeetikkojen koeliuskapurkit toimivat yhtä hyvin. Roskaliikkeen piirissä erityisesti jälkimmäisiä tuunataan kauniiksi.

– Tumppeja voi kerätä siististi suojaten kätensä esimerkiksi nenäliinalla tai mukaan otetulla leipäpussilla, Ahonen sanoo. 

Ahonen ja Peltoranta käyttävät apunaan myös roskapihtejä, joita saa Helsingissä kaupungilta ilmaiseksi.

– Hämeenlinna voisi ottaa siitä mallia.

Eniten hyötyä on kuitenkin ollut roskiksiin kiinnitetyistä kiitos-viesteistä, joissa esimerkiksi kauppias ja roskaliike kiittävät yhdessä käyttäjää. HÄSA

Menot