Kanta-Häme

Tunnistautuminen julkishallinnon verkkopalveluihin voi vaikeutua

Monen ihmisen tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin voi vaikeutua ensi vuoden alussa.

Nykyiset vahvan tunnistamisen sopimukset päättyvät vuoden lopussa. Useat pankit pyysivät tunnistautumisesta liian kovaa hintaa, kun Väestörekisterikeskuksen kilpailutuksessa. Valtio on varannut tunnistamisen kustannuksiin viisi miljoonaa euroa vuosittain.

Väestörekisterikeskus pystyi hyväksymään tarjoukset vain Osuuspankin ja Nordean pankkitunnusten sekä suurien teleoperaattorien Telian, Elisan ja DNA:n mobiilivarmenteiden käytöstä.

Näiden lisäksi ensi vuoden alusta alkaen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin voi tunnistautua vain poliisin myöntämällä sähköisellä henkilökortilla, jonka käyttö edellyttää kortinlukijaa ja kortinlukija-ohjelmistoa.

Väestörekisterikeskus käy vielä kaikkien pankkien kanssa jatkoneuvottelut, mutta jos sopimukseen ei päästä sopimukseen, näiden pankkien pankkitunnuksilla ei voi enää vuoden 2019 alusta tunnistautua julkishallinnon palveluissa.

– Käynnistämme neuvotteluiden ohessa myös laaja-alaisen vuoropuhelun valtion tarpeista ja roolista sähköisen tunnistamisen toimintaympäristössä”, kertoo johtaja Joonas Kankaanrinne Väestörekisterikeskuksen tiedotteessa. HÄSA

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic