Kanta-Häme

Tunnuspaikoilla vain vähän kysyntää

Tunnuspysäköinti ei ole innostanut asukkaita ja yrityksiä ostamaan oikeutta pidempiaikaiseen kadunvarsipysäköintiin.

Tunnuspysäköinnin mahdollistavista 68 paikasta on lunastettu ainoastaan 24. Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala sanoo, ettei ole oikeastaan yllättynyt vähäisestä kysynnästä.

– Paikkoja ovat lunastaneet henkilöt, joilla on ollut todellinen tarve pitkäaikaiselle pysäköinnille keskustassa. Heiltä olemme saaneet oikein hyvää palautetta.

Kulmalan mukaan tunnuspaikkojen määrä lähes kaksinkertaistuu lähiviikkoina.

Yritystunnuksia on lunastanut ainoastaan Etelä-Suomen aluehallintavirasto (avi).

Birger Jaarlin kadulla sijaitsevalle virastolle ongelmaksi on muodostunut, ettei tunnuksia myönnetty riittävästi. Avi on lunastanut kaikki viisi sille osoitettua kiintiöpaikkaa.

– Meillä on paljon kauempaa tulevia työntekijöitä, joten suuri osa henkilöstöstämme ei tiedä, mihin saisi järkevästi pysäköityä autonsa, ylijohtaja Minna Karhunen kertoo.

Aville on tarjottu paikkoja Kaivoparkista. Karhusen mukaan pysäköintitalon taksat ovat niin kovia, ettei virasto voi kustantaa parkkitalon paikkoja henkilöstölle avin sääntöjen vuoksi.

– Kohtelun pitää olla tasapuolista kaikissa toimipaikoissa. Jos vuokrataan paikkoja Kaivoparkista, vastaavia paikkoja pitäisi hankkia myös Pasilasta.

Karhusen mukaan pysäköintitalon hinnat eivät mahdollista, että henkilöstö maksaisi Kaivoparkin paikkaa itse.

– Meillä ei ole hirveästi isopalkkaista henkilöstöä, ja pysäköinti nostaisi työmatkakustannuksia merkittävästi. Pysäköintimaksut eivät kelpaa henkilöverotuksessa työmatkakulujen vähennyksiin, Karhunen huomauttaa.

Tunnuspysäköinnin hinta yrityksille on 372 euroa vuodessa ja asukastunnus maksaa 186 euroa vuodessa.

Kaivoparkissa arkisin virka-aikaan pysäköinti maksaisi 60–70 euroa kuukaudessa tai vuosisopimuksella 550 euroa.

Tunnuspaikkoja avin henkilöstö ei voi ostaa omalla kustannuksellaan, sillä niitä myydään vain keskustan alueella asuville yksityishenkilöille. Karhunen kertoo, että sääntöjen joustamattomuus on ongelma myös viiden yritystunnuspaikan suhteen.

– Järkevintä olisi kierrättää tunnuksia talon sisällä tarpeen mukaan. Ne ovat kuitenkin rekisterinumerokohtaisia, joten päädyimme arpomaan ketkä viisi saivat tunnukset.

Karhunen ihmettelee kaupungin toimia.

– Työmatkalaisten pysäköintiä on vaikeutettu vähä vähältä. Olen lähestynyt asiassa kaupungin johtoa, mutta heidän mielestään tämä ei ole ongelma.

Karhunen toteaa viraston muuton olevan ”äärimmäinen keino” ongelman ratkaisemiseksi.

– Viraston on oltava sellaisella sijainnilla, että ihmiset pystyvät järkevästi hoitamaan työmatkansa.

Etelä-Suomen avissa Hämeenlinnassa on töissä 123 henkilöä. 

Päivän lehti

3.6.2020