Kanta-Häme

Tuntuuko siltä, että verisuoni olisi repeämässä päästäsi? Mittauta verenpaineesi uudella terveyspisteellä Jukolassa

Verenpainetta on syytä seurata säännöllisesti. Jukolaan avataan uusi terveyspiste, kun SPR ja Hämeen Setlementti löivät hynttyyt yhteen.
Päivi Tjukanov ja Marianna Roine kehuvat, että SPR:n ja Hämeen Setlementin yhteistyö on käynnistynyt mallikkaasti. Kuva: Sara Aaltio
Päivi Tjukanov ja Marianna Roine kehuvat, että SPR:n ja Hämeen Setlementin yhteistyö on käynnistynyt mallikkaasti. Kuva: Sara Aaltio

Korkea verenpaine höykyttää aivojen suonistoa ympäri vuorokauden, vaikka oireita ei tuntuisikaan. Lopulta suoni repeää tai suonen seinämän paineessa pakkautunut rasva tukkii suonen tyystin. Tuloksena on aivoinfarkti tai aivoverenvuoto.

– On yllättävää, kuinka harva tietää, että kohonnut verenpaine ei välttämättä aiheuta oireita. Sitä kuitenkin voidaan hoitaa ennen kuin tapahtuu jotakin peruuttamatonta, sanoo Päivi Tjukanov SPR:n terveyspisteeltä.

Tjukanovin mukaan terveyspisteissä mitataan pääasiassa verenpaineita, sillä verenpaine on pääasia – ja verenpainetta on seurattava säännöllisesti.

– Terveyspisteellä paitsi voidaan ohjata lääkärille, myös välttää turhia lääkärikäyntejä. Monelle on tullut helpotuksena, että verenpaineenmittaustulos ei vaadikaan hoitotoimenpiteitä.

SPR:n terveyspiste löytyy Palokunnankadun lisäksi myös Jukolasta Läntisestä kumppanuustalosta (Eeronkuja 5) maanantaista 9. syyskuuta lähtien.

Laajentamisen mahdollisti kaksi uutta vapaaehtoistyöntekijää. Jatkossa terveyspisteillä työskentelee neljä sairaan- ja terveydenhoitajaa.

– Halutessaan ihmiset saavat tulla terveyspisteelle täysin nimettöminä. Heidän tietojaan ei tallenneta mihinkään. Tilastoimme ainoastaan kävijämäärän, iän ja sukupuolen.

Terveyspisteillä verenpaineita mittaavat ja antavat terveysneuvontaa joka kuun toisena ja neljäntenä maanantaina Tjukanovin lisäksi myös Raija Salonen, Anneli Veijalainen ja Miia Herlevi.

Kaikille avoin

Terveyspisteellä asioi tavallisesti iäkkäämmät ihmiset.

– Jukolaan laajentuminen helpottaa länsikaupungin vanhemman väestön tarpeita, sillä kaikki eivät pääse liikkumaan yhtä sujuvasti.

Tjukanov toivoo, että terveyspisteellä kävisi kaikenikäistä väkeä, sillä korkea verenpaine ei ole pelkästään vanhojen ihmisten sairaus.

– Siihen vaikuttavat yhtä lailla elintavat ja stressi. Se voi antaa viitteitä myös muista sairauksista tai johtaa niihin. Siksi paine on saatava laskemaan elintapojen muutoksella ja lääkehoidolla.

Hämeen Setlementti halusi yhteistyöhön Hämeenlinnan SPR:n terveyspisteen väen kanssa, sillä Setlementin tuki- ja ohjauspistetoiminnasta puuttuivat hoitoalan työntekijät.

– Meillä on toimipisteissä laitteet omaseurantaan. On kuitenkin eri asia, kun mittauksen tekee hoitotyöntekijä. Itsemittaus voi aiheuttaa epävarmuutta, saatu tulos ei välttämättä kerro ihmiselle mitään, sanoo kehittämispäällikkö Marianna Roine Hämeen Setlementistä.

Palokunnankadun terveyspisteellä käy keskimäärin 10 ihmistä kuukaudessa. Tjukanov toivoo, että Setlementin kautta myös asiakaskunta laajenisi.

Onko terveyspisteelle suunnitteilla lisälaajennusta?

– Olisi hienoa, jos pystyisimme laajentamaan vieläkin enemmän. Se vaatisi lisää vapaaehtoista porukkaa. Katsotaan rauhassa tämä syksy. Vasta saimme tiimiimme kaksi uutta työntekijää, joista ei vielä keväällä ollut tietoa, Tjukanov sanoo.

Terveyspisteen palvelu on täysin maksutonta. Halutessaan SPR:n keräyslippaaseen voi jättää vapaaehtoisen maksun. HäSa

Terveyspiste

Suomen Punaisen Ristin (SPR) terveyspisteellä voi mittauttaa verenpaineen ja saada halutessaan terveysneuvontaa, mutta hoitotoimenpiteitä ei tehdä.

SPR:n Hämeenlinnan kantakaupungin terveyspisteet: Palokunnankatu 20 A (2. kerros). Maanantaina 9.9. Läntiseen kumppanuustaloon (Eeronkuja 5) Jukolaan avataan uusi terveyspiste.

Terveyspisteet ovat avoinna joka kuukauden toisena ja neljäntenä maanantai kello 10–12.

Läntisen kaupungin pisteen avaamisessa apuna on Hämeen Setlementti, joka toimi myös Eeronkujalla entisen Jukolan kirjaston tiloissa.

Hämeen Setlementti on sitoutumaton monialajärjestö, joka tehtävänä on muun muassa kansalaistoiminnan kehittäminen.