Kanta-Häme

Tuohi voi auttaa syövän torjunnassa

Koivun kuoresta saatava tuohi voi tulevaisuudessa auttaa muun muassa melanooman eli tummasolusyövän hoidossa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Savonlinnan yrityspalvelut ovat selvittäneet BioBarkery-projektissa uusia mahdollisuuksia käyttää tuohta.

Tuohi on kuoren kuollutta ja korkkiutunutta solukkoa, eikä vesi läpäise sitä.

Nyt sitä käytetään pääasiassa poltettaessa muun muassa sellutehtailla ja sahoilla, missä koivutukit kuoritaan.

Puolet tuohen painosta muodostuu kuitenkin betuliinista ja suberiinin rasvahapoista. Molemmat yhdisteet voisivat olla hyvinkin edukkaita eri tuotteissa.

Betuliini on vettä hylkivä, antimikrobinen yhdiste, ja sen rakenne on jäykkä. Suberiini on myöskin vettä hylkivä rasvahapposeos, se on voiteleva ja terveydelle vaaraton.

Kosmetiikkaa ja lääketeollisuutta

Betuliinilla ja varsinkin sen hapettuneilla muodoilla betuliini- ja betulonihapoilla on todettu melanoomaa ehkäisevää vaikutusta. VTT:n erikoistutkija Sami Alakurtti kertoo, että yhdisteen käyttö aurinkovoiteissa voisi olla hyvä markkinarako.

– Yhdiste aiheuttaa syöpäsoluissa apoptoosin eli ohjelmoidun solukuoleman.

Ihmisessä syntyy ja kuolee päivittäin miljoonia soluja, ja niissä on sisäänrakennettuna itsetuhomekanismi. Syöpäsoluissa tämä mekanismi on rikki, joten ne alkavat lisääntyä holtittomasti. Siitä syntyy muun muassa kasvaimia.

Etenkin betuliini- ja betulonihappo saavat syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä.

Vettä hylkivillä yhdisteillä voi myös korvata mäntyhartsia ja -öljyä maaleissa, liimoissa, musteissa ja kumissa.

Testattiin HIV-potilailla

Tuohi on muutenkin monikäyttöistä. Sitä voi käyttää eristeenä, lastulevyissä ja komposiittimateriaaleissa, korkin sijasta ja sisustuslevyinä.

Yhdysvalloissa betuliinin johdannaista Bevirimatia tutkittiin jopa HIV-lääketesteissä lääkkeenä, joka estää uuden kokonaisen viruksen muodostumisen.

Sitä kokeiltiin myös HIV-positiivisille potilaille, mutta tulokset olivat pettymys.

Vain noin puolella potilaista aine alensi viruksen määrää huomattavasti. Osa mutatoituneista viruskannoista oli myös immuuneita Bevirimatille.

Alakurtti kertoo, että Bevirimatin vaikutusmekanismi olisi ollut täysin erilainen kuin nykyisissä HIV-lääkkeissä, ja se olisi voinut olla hyvä lisä lääkitykseen.

Jatkokehitystä ei kuitenkaan ainakaan nyt tehdä, koska aine ei tehonnut niin laajasti kuin toivottiin.

Kallista erottaa kuoresta

Tuohta ei ole vielä hyödynnetty juuri millään edellä mainituilla mahdollisilla tavoilla. Syy on kustannuksissa.

Yhdisteet saadaan erotettua tuohesta liuotinuutolla ja lipeäkäsittelyllä, esimerkiksi ennen kuin muu kuoriosa poltetaan. Erottamista varten tarvittaisiin kuitenkin uuttolaitos, jonka hinta olisi useita miljoonia euroja.

Nykyään betuliinia käytetään kaupallisesti lähinnä kosmetiikassa ja luontaistuotteissa.

VTT:n mukaan suberiinia ei ole tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla, ja korkealuokkainen betuliini maksaa jopa useita satoja euroja kilogrammalta.

Raakamäntyöljystä valmistetut yhdisteet ovat siis ainakin toistaiseksi edullisempia kuin tuohen hyödyntäminen. VTT:n laskelmien mukaan kustannukset voisi saada kuitenkin järkevälle tasolle, jos yhdisteitä uuttava laitos toimisi ison sahan tai sellutehtaan yhteydessä. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic