Kanta-Häme

"Tuomareita ei kunnioiteta"

Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvellä, 34, on ollut harvinaisen hiljainen kausi. Viimeisen kahden kuukauden aikana kurinpidollisia tapauksia on ollut vain kaksi. 
 
Liusjärvellä on selkeä näkemys, miksi näin on. 
 
– Kurinpidossa on kovennettu rangaistuksia ja annettu pelikieltoja. Ankarimmat pelikiellot ovat olleet 6–8 peliä. Se tuntuu. 
 
Joukkueissa sattuu ja tapahtuu yleensä tietyille pelaajille. Kurinpidossa onkin kiinnitetty huomiota ”rikoksen” uusijoihin. Jos tulee töpättyä uudestaan, rangaistusta korotetaan.
 
– Se on ehkä suurin syy siihen, miksi tilanteita on ollut vähemmän. 
 
Kurinpito on tiukentunut pikkuhiljaa viimeisen 11 vuoden aikana. Useasti molemmat osapuolet ovat tyytymättömiä kurinpitäjän päätökseen. Toisen mielestä se on aina liian kova, toisen mielestä liian lepsu. 
 
Taklatun vastuu on hankala kysymys
Hämeenlinnalainen Sampo Liusjärvi on Liigan kurinpitäjänä nyt neljättä kautta. Hän kuvailee työtään epäkiitolliseksi, mutta mielenkiintoiseksi. 
 
– Jossain määrin tämä on yksinäistä hommaa, vaikka keskustelua käydäänkin kurinpitoryhmän ja videotuomareiden kanssa. Tämä työ vaatii loogista ajattelua, päätöksentekokykyä ja johdonmukaisuutta. 
 
Vieläpä, kun usein säännöt ovat epämääräisiä. 
 
Liusjärvi nostaa esille taklatun vastuun, jota on erittäin hankala määrittää. Säännöissä laitataklaus on kielletty. Toisaalta jäällä, myös laitojen lähellä saa taklata, mutta missä menee raja, jos taklattu kaatuu laitaan sen vuoksi, että ole itse hereillä pelissä? Toisaalta taas taklaajan pitää ottaa huomioon, missä asennossa taklattava on. Jos riski on loukkaantua, ei pitäisi toista teloittaa. 
 
Keskimäärin kurinpitäjän työ työllistää Liusjärveä noin 10 tuntia kuukaudessa. Se tarkoittaa sitä, että keskimäärin kuussa on 3–5 tilannetta, jotka vaativat kurinpitäjältä hommia. 
 
Siviilissä Liusjärvi työskentelee varatuomarina.
 
Asenne tuomareihin syötetään meihin
Sampo Liusjärvi on tuttu näky Rinkelinmäellä. Hän käy katsomassa HPK:n lähes kaikki kotipelit ja työmatkansa varatuomari miettii niin, että paikkakunnalla on liigaottelu. Kaudessa hän katselee livenä noin sata ottelua. 
 
Kuluvalla liigakaudella on puhuttu paljon tuomaripelistä. Liusjärvi on sitä mieltä, että tuomareilla pitää olla oma pelitausta, jotta peliä pystyy ymmärtämään. 
 
– Tälläkin kaudella tuomareilla on ollut vaihtelevia suorituksia. 
 
Jostain syystä jo juniori-ikäisistä lähtee asenne, ettei jääkiekkotuomareita kunnioiteta. Liusjärven mukaan asenne on, että tuomari on pakollinen paha. Hänen mielestään tilannetta auttaisi, jos tuomarit nähtäisiin tasavertaisena kolmantena joukkueena, mutta pelaajille syötetään jo äidinmaidossa asenne, että tuomareille kuuluu kettuilla ja heitä kuuluu haukkua. 
 
Sampo Liusjärvi on pelannut jääkiekkoa myös itse. Kurinpitohomman alkaessa hän lopetti pelaamisen, mutta on taas palannut jäälle. Kaksi peliä on takana II-divarissa pelaavan Hämeenlinnan Inkkareiden riveissä. (HäSa)
 

Päivän lehti

3.6.2020