fbpx
Kanta-Häme

Tuomarit ja asiantuntijat auttavat erovanhempia löytämään sovun

Lapsia koskevien riitojen viemistä oikeuteen pyritään jatkossa vähentämään asiantuntija-avusteisella tuomioistuinsovittelulla.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus liittyi syyskuun alussa oikeusministeriön kokeiluun, jossa vanhempia avustetaan erotilanteessa sovintoon huoltajuudesta sekä muista lapsia koskevista asioista käräjäsalin ulkopuolella.

Sovinnon tekemisessä vanhempien apuna on perheasioihin perehtynyt tuomari, sekä asiantuntija-avustajana toimiva perheneuvolapsykologi tai kokenut sosiaalityöntekijä.

– Tuomarin ja asiantuntija-avustajien tehtävä sovittelussa ei ole ratkaista asiaa, vaan auttaa osapuolia kuuntelemalla ja keskustelemalla löytämään oma ratkaisunsa, kokeiluun osallistuva tuomari Pirjo Pohjalainen kertoo.

Kanta-Hämeessä kokeiluun osallistuu neljä käräjäoikeuden tuomaria, kaksi psykologia ja yksi kokenut sosiaalialan työntekijä.

Sovittelu on vapaaehtoista

Vaihtoehdon usein pitkälle ja raskaalle oikeudenkäynnille tarjoava sovittelu on vanhemmille vapaaehtoista. Sovittelu aloitetaan nopeasti, yleensä kahden viikon sisällä siitä kun vanhemmat ovat ilmoittaneet halukkuutensa sovittelusta.

Sovitteluun voi hakea käräjäoikeudelle toimitettavalla vapaamuotoisella hakemuksella.

Sovittelussa ratkaisua haetaan ennen kaikkea punnitsemalla eri vaihtoehtoja lapsen kannalta. Vanhempikaan lapsi ei kuitenkaan osallistu sovitteluun, eikä häntä yleensä kuulla sovittelussa.

Nopea ja edullinen

Sovittelussa päädytään ratkaisuun keskimäärin 1,5 kuukaudessa, kun oikeusprosessi venyy usein vuoden mittaiseksi.

Sovittelu maksaa vanhemmille 113 euroa riippumatta sen kestosta. Oikeuskäsittelyssä huoltoriitojen kustannukset ovat keskimäärin hieman yli 3000 euroa, mutta kustannukset voivat yltää noin 8000 euroon asti.

Halutessaan osapuolilla on oikeus käyttää lakimiesavustajaa omalla kustannuksellaan.

– Sovittelun etuna on, ettei kumpikaan osapuoli joudu velvolliseksi maksamaan toisen kuluja, vaikka sopuun ei päästäisi, Pohjalainen sanoo.

Follo-hankkeeksi nimetty sovittelu on mallinnettu Norjassa käytetystä sovittelusta. (HäSa)

Menot