fbpx
Kanta-Häme

Tuomela yllätti saneeraajat

Tuomelan vanha koulurakennus on tarjonnut saneeraajille yllätyksiä, jotka ovat johtaneet remontin viivästymiseen.

Toisaalta yllätysten ansiosta päästiin alkuperäisten sisäilmaongelmien lähteille.

Linnan tilapalveluiden rakennuttajainsinööri Mika Rajala kertoo, että suurin lisätyö tuli siitä, että rakennuksen välipohjien holveista löytyi vanhat betonin muottilaudat.

Homeiset laudat piti luonnollisesti purkaa.

– Osasta rakennuksesta laudat oli otettu pois, ja juuri siltä alueelta olimme tehneet omat kartoituksemme, kertoo Rajala.

Rajala arvelee, että homehtuneet muottilaudat ovat olleet osasyy rakennuksen sisäilmaongelmille. Vanhat betoniset ilmanvaihtokanavat olivat osin yhteydessä tiloihin, joissa homeiset laudat kulkivat.

Nyt laudat sekä 1950-luvulla rakennetut betoniset ilmanvaihtokanavat on purettu. Ilmanvaihto päivitetään 2010-luvulle vastaamaan nykyaikaisia rakennusvaatimuksia.

Lisäksi pinnat piti yllättäen hiekkapuhaltaa, jottei orgaanisia aineita varmasti jäänyt. Lisätyöt ovat aiheuttaneet sen, että urakka on viivästynyt alkuperäisestä puolellatoista kuukaudella.

Rakennuksen luovutuspäivä on 13. heinäkuuta 2016. Alun perin Tuomelan koulu oli määrä luovuttaa käyttöön toukokuun lopussa.

– Budjetti kuitenkin pitää melko hyvin, toteaa Rajala.

Tuomelan koulu on ollut saneeraustyönä suuri. Työn määrään on vaikuttanut se, että on haluttu varmistaa, ettei sisäilmaongelmia pääsisi enää syntymään ja kaikki vanhat ongelmalähteet ovat poissa.

– Sisäilmaongelmat eivät ole ainakaan täällä johtuneet ylläpidosta, vaan ne ovat olleet suurimmilta osin rakenteellisia, Rajala sanoo.

Kaikki vanhat puut on poistettu, vanhoja muurauksia on purettu, ja kellarikerroksen seinät on suihkutettu polyuretaaniseoksella, jotta vanhasta seinästä ei pääse leviämään mahdollisia haitta-aineita sisäilmaan.

– Emme ota mitään riskejä. Tämän rakennuksen pitäisi toimia kouluna vielä usean kymmenen vuoden ajan.

Lisätyötä aiheutui myös Tuomelankadun päässä tehdystä räjäytystyöstä. Koulurakennuksen koillispäädyssä oli pakko räjäyttää kalliota, jotta uudet salaojat saadaan riittävän syvälle. Työ maksoi Rajalan mukaan noin 100 000 euroa.

Uusi Tuomela on sisältä erinäköinen kuin vielä vuosi sitten. Tämä johtuu siitä, että uudesta koulusta rakennetaan avoin oppimisympäristö.

Käytännössä käytäviä ei enää ole, koska ei ole seiniä tai ovia luokkahuoneiden välillä.

On vain porraskäytävät, jotka johtavat uusiin, suuriin ja avariin tiloihin. Seiniä on vain erikoisluokissa. HäSa

Menot