fbpx
Kanta-Häme

Tuomelaan tulee maan modernein koulu

Tuomelan koulun rehtorin Arto Nykäsen kalenteri on täynnä esittelykierroksia. Vieraita on tullut Maskusta ja Imatralta asti katsomaan koulun ottamia edistysaskelia.

Suomessa ei ole ennen kokeiltu avointa oppimisympäristöä vastaavassa mittakaavassa. Uudessa Tuomelassa ei ole käytäviä ja kaikki turhat seinät on kaadettu.

Oppimisympäristöissä toistuu kerros kerrokselta sama kaava. On yksi suuri oppimistila, joka on muunneltavissa kahdella kotarakennelmalla.

Kota muodostuu neljästä kaarevasta palasta, jotka voidaan yhdistää aamunavauksen ajaksi ja muina aikoina käyttää tilan muuntelemiseen.

Oppimisympäristön yhteydessä on vessat ja pienempi lasitettu luokkatila.

– Pikkuluokka on rauhoittumista varten. Tiedämme, että joka päivä koulussa tulee sellaisia tilanteita, että oppilaan olisi hyvä päästä omaan rauhaan, Nykänen selittää.

Nykänen uskoo vakaasti siihen, ettei meno avoimessa luokassa äidy levottomaksi. Hän vertaa tilannetta luokkien kirjastokäynteihin, koska silloinkin lapset osaavat käyttäytyä ilman pulpetissa istumista.

Aiemmat puheet pulpetittomasta koulusta lunastetaan nyt.

– Yhtäkään pulpettia ei ole tilattu. Sen sijaan jokainen oppilas saa itselleen pyörällisen lokerikon, jota voi siirrellä mukanaan päivän mittaan.

Vanha kellari ja käsityöluokka saivat väistyä uuden monitoimitilan tieltä.

Kahden kerroksen välistä poistettiin katto, jotta saatiin uusi korkea tila. Sinne on tarkoitus rakentaa esiintymislava ja siirrettävä katsomo.

Tilan erikoisuus on vihreä seinä, jonka avulla voidaan kuvata erikoistehosteita vaativia näytelmiä. Videon jälkikäsittelyssä vihreän seinän voi muokata pois ja korvata eri taustalla.

– Täällä voimme kehittää oppilaiden esiintymisvarmuutta ja painottaa ilmaisutaitoa opetuksessa, rehtori Nykänen sanoo.

Monitoimitilan vieressä on kotitalouden luokka ja “pikkuköksä”, jossa voidaan valmistaa tarjoilua monitoimitilan vieraille.

Nykänen kertoo myös koulun oppilaiden omasta olohuoneesta, jossa lapset ja nuoret voivat oleilla rennosti sohvilla. Huoneeseen tulee televisio ja tabletteja.

Käyttämätön ullakko on saanut täydellisen kasvojenkohotuksen. Avara, koko kerroksen täyttävä huone muuttuu uudeksi kuvaamataidon luokaksi.

– Tämä oli ennen ihan puluvintti! Nyt tänne on rakennettu kokonaan uusi erkkeri, josta avautuu maisema Hämeen linnalle, Nykänen sanoo.

Toinen uutuus on koulun oma terveydenhuollon yksikkö. Oppilailla pitäisi olla matala kynnys päästä terveydenhoitajalle, vaikka ilmoittamalla opettajalle päänsärystä.

Pihalle nousee vielä tämän kesäkuun aikana Petri Kukkosen veistos. Se muodostuu korkokirjaimista, jotka muodostavat sanat “yhteiskoulu, yhteisvoimin”. Lapset saavat painattaa kirjaimiin kädenjälkensä.

Pihalla jo valmiiksi olevat kiipeilytelineet ja puut säilyvät. Koulun tiilinen julkisivu on nyt rapattu ja saa ylleen keltaisen värin. Rakennustöiden pitäisi valmistua heinäkuun aikana. HÄSA

Menot