Kanta-Häme

Tuomelan kirjasto muuttaa Hykin aulaan

Tuomelan kirjasto muuttaa ensi syksyyn mennessä Hykin Hätilän koulurakennuksen pohjakerrokseen.

Kirjasto lyö hynttyyt yhteen tiloissa jo toimivan koulukirjaston kanssa, valtaa muun muassa äänestyspaikkana toimineen äidinkielenluokan ja kahdessa tasossa olevat avarat aulatilat.

– Tarkoitus on, että tila toimii koulupäivän aikana koulukirjastona ja iltapäivisin kello 14 alkaen yleisenä kirjastona. Muutto voisi olla valmis ensi syksynä, kun koulut alkavat, kertovat Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen ja palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi.

Kirjasto olisi joka tapauksessa joutunut muuttamaan evakkoon Tuomelan koulun remontin tieltä. Nyt tarkoitus kuitenkin on, ettei kirjasto enää palaa vanhaan paikkaansa, vaan jää Hykin puolelle pysyvästi.

Jurvanen ja Isokivijärvi pitävät koulukirjaston ja lähikirjaston yhdistämistä hienona ideana ja tilojen suomia mahdollisuuksia loistavina. Kirjastosta onkin mahdollisuus kehittää alueen asukkaille uudenlainen kokoontumistila, oikea Hätilän keskus, Hätilä-center.

– Tilojen yhteydessä on myös koulun ruokala, joka on iltapäivisin tyhjillään. Sitä on mahdollista käyttää esimerkiksi lukutilana tai mahdollisesti kokoustilana.

Uusia automaatteja ja sunnuntailainausta

Pääkirjastossa on viime viikolla otettu käyttöön viisi uutta lainaus- ja palautusautomaattia.

– Vanha iso palautusautomaattimme alkaa olla uusimisen tarpeessa. Se on hidas ja kallis. Toivommekin, ettei sitä enää tarvitsisi uusia, vaan nämä kohtuullisen edulliset uudet automaatit tekisivät sen tarpeettomaksi. Pieniä automaatteja saadaan 6–7 yhden ison hinnalla, kertoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Uusia pieniä palautus- ja lainausautomaatteja on jo käytetty keväästä lähtien Tuomelan ja Jukolan kirjastoissa, joissa niistä on saatu hyviä käyttökokemuksia.

Asiakas luetuttaa koneella palautettavien kirjojen viivakoodit, minkä jälkeen kirjat laitetaan automaatin vieressä olevaan palautettujen kirjojen laatikkoon. Tästä laatikosta voi halutessaan jo ottaa kirjoja uudelleen lainattavaksi.

Sellaiset kirjat, joista on varauksia, laitetaan puolestaan omaan, erilliseen laatikkoonsa.

– Tulevaisuudessa automaatteihin voidaan lisätä uusiakin ominaisuuksia, esimerkiksi varauksien teon ja maksujen maksamisen pankkikortilla, Jurvanen hahmottelee.

Valikoima kirjoja sunnuntainälkään

Yksi uusista automaateista on sijoitettu kirjaston yläaulaan, pääovien viereen.

Tämä ennakoi sitä, että marraskuun aikana pääkirjaston yläkertaan siirretään aineistoa, jota voi lainata myös sunnuntaisin lehtienlukusalin aukioloaikoina kello 12–16. Samoin automaatilla voi hoitaa sunnuntaisin myös palautuksia.

Siirron yläkertaan saavat lainattavat lehdet sekä aikuisten ja lasten pahinta lukunälkää tyydyttävä suppea kirjakokoelma.

Palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärven mukaan myös varatut kirjat aiotaan lähitulevaisuudessa siirtää yläaulaan, josta varaaja voisi itse käydä noutamassa varauksensa ja lainata ne automaatilla. Vastaavanlainen järjestely on käytössä jo usealla muulla paikkakunnalla. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020