Kanta-Häme

Tuomelan koulu pitää kiinni tiimiopettajuudesta

Hämeenlinnan Yhteiskoulun rehtori Antti Karrimaa vakuuttaa, että Tuomelan koulussa viime syksynä käyttöön otetut avoimet oppimisympäristöt ja tiimiopettajuus säilyvät jatkossakin.

HYKin vanhempainyhdistyksen hallitus ilmaisi huolensa modernien pedagogisten periaatteiden tulevaisuudesta Hämeen Sanomien mielipidesivulla 13.4. otsikolla Toimivaa ei saa ajaa alas.

Tuomelan koulussa on ollut kolme tiimiä, jotka kukin toimivat omassa kerroksessaan. Tiimit ovat muodostuneet yhdestä esikouluryhmästä, yhdestä ykkösluokasta ja yhdestä kakkosluokasta.

– Ensi syksynä meille tulee ainoastaan kaksi ykkösluokkaa, sillä meidän luontaisella maantieteellisellä alueella oppilaat eivät ihan riitä kolmeen. Ei tässä tiimiopettajuuden alas ajosta eikä periaatteista luopumisesta ole missään nimessä kysymys, sanoo Karrimaa.

Ensi syksynä Tuomelan koulun kahden luokan lisäksi Ortelassa aloittaa yksi ja Ruununmyllyssä kolme ensimmäistä luokkaa.

– Jos HYKiin olisi otettu kolme ekaa luokkaa, se olisi tarkoittanut, että Kukoistensyrjän oppilaat, jotka ovat äärimmäisen lähellä Runskia, olisivatkin joutuneet kulkemaan tänne, sanoo Karrimaa.

Käytännössä Tuomelan koulun yhteen oppimistilaan tulee ensi syksynä vain esiopetus ja kakkosluokka. Rehtorin mukaan ryhmät toimivat joka tapauksessa fyysisesti lähellä toisiaan.

– Kaikki täällä ovat kovasti sitoutuneita nykyiseen toimintamalliin ja sen eteenpäin viemiseen.

Karrimaa sanoo kuitenkin ymmärtävänsä vanhempien huolen, joka laajemmin ajateltuna uhkaa niin sanottua koulupolkuajattelua.

Jos esimerkiksi lapsi käy esikoulun Tuomelan koulussa, se ei välttämättä tarkoita, että hän aloittaa varsinaisen koulunkäynnin tutussa paikassa.

– Valitettavasti siirtyminen eskarista automaattisesti ykköselle ei meillä ihan kaikkien osalta toteudu sen takia, että logiikka koulun sijoittumisessa on vähän erilainen esiopetuksessa kuin ykkösluokalla, sanoo Karrimaa.

HYK on parhaillaan loppusuoralla yhteistoimintaneuvotteluissa, mutta rehtorin mukaan irtisanomisia ei ole odotettavissa.

Koska Tuomelan koulussa aloittaa ensi syksynä yksi luokka vähemmän kuin viime vuonna, siirretään yksi luokanopettajan vakanssi toiseen kouluun. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic