Kanta-Häme

Tuomioistuinvirastoa esitetään Helsinkiin - myös Hämeenlinna haluaisi uuden viraston

Suomeen halutaan muiden Pohjoismaiden mallin mukainen tuomioistuinvirasto.

Uusi virasto vastaisi muun muassa oikeuslaitoksen toimitiloista ja tietojärjestelmistä. Lisäksi se järjestäisi tuomarien koulutusta ja hoitaisi osan tuomioistuinten henkilöstö- ja taloushallinnosta.

Tuomioistuinvirasto toimisi oikeusministeriön hallinnonalalla, mutta itsenäisenä virastona. Viraston perustamista selvittäneen toimikunnan mukaan tämä korostaisi tuomioistuinten riippumattomuutta poliittisesti johdetusta ministeriöstä.

Viraston sijainti on herättänyt intohimoja eri puolilla Suomea ja ainakin Rovaniemi, Kouvola, Vaasa ja Joensuu ovat jättäneet sijaintia koskevan esityksen oikeusministeriölle.

Myös Hämeenlinnan kaupunki on ilmaissut kiinnostuksensa viraston saamisesta. Hämeenlinnassa toimii hallinto- ja käräjäoikeuden lisäksi oikeusrekisterikeskus.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kertoi maaliskuussa Hämeen Sanomille, että kaupungin lisäksi myös maakunnan johto on ollut mukana tapaamassa ministeriötä.

Viraston perustamista ehdottava toimikunta kuitenkin sijoittaisi viraston Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle. Toimikunnan mukaan viraston toiminnalle on suurta etua, jos se toimii lähellä yhteistyökumppaneita ja valtion keskusviranomaisia.

Toimikunta on tutustunut vastaavien virastojen toimintaan useissa maissa.

Sen mukaan virastojen sijoittaminen Ruotsissa Jönköpingiin ja Norjassa Trondheimiin on haitannut virastojen toimintaa ja vaikeuttanut pätevän henkilöstön palkkaamista.

Henkilöstöä uuteen virastoon tulisi asiaa valmistelleen toimikunnan esityksen mukaan 45 henkilötyövuoden verran. Valtaosa henkilöstöstä siirtyisi virastoon oikeusministeriöstä ja tuomioistuimista.

Viraston perustaminen kasvattaisi valtion menoja noin kahdella miljoonalla eurolla vuodessa. HäSa-STT

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic