Kanta-Häme

Tuomioja ei syventäisi lamaa leikkauksilla

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on sitä mieltä, että Suomen kestävyysvaje nujerretaan talouskasvulla.

– Kestävyysvajelaskelmat ovat kaiken kaikkiaan niin epävarmojen tulevaisuutta koskevien odotusten varassa, että niiden takia ei kannata ryhtyä heti suuriin nykyistä lamaa syventäviin ja talouskasvua leikkaaviin toimiin, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Tuomioja puhui Hämeenlinnan Kumppanuustalolla arjen turvallisuutta käsitelleessä tilaisuudessa maanantaina.

Tuomioja ei kiistä rakenneuudistusten tarpeellisuutta.

– Niiden todellisia onnistumisen mahdollisuuksia ei tule pilata ylimitoitetuilla, huonosti valmistelluilla ja suorastaan paniikinomaisilla leikkauslistoilla.

Tuomiojan mukaan valtamedia on pitkään toistanut ”Euroopan komission ja Suomen talouspapiston virkaa toimittavien viisaiden mantraa ns. kestävyysvajeesta”.

– Onneksi viime aikoina on päässyt julkisuuteen myös enemmän kriittisen järjen ääntä edustavia puheenvuoroja.

Työttömyysturva palkkatueksi

SDP:n kansanedustajan Tarja Filatovin mielestä on välttämätöntä etsiä uusia aktiivisia keinoja työttömyyden helpottamiseksi. Myös Filatov puhui maanantaina Kumppanuustalolla.

– Työttömyysturvaa voisi käyttää automaattisesti palkkatukena missä tahansa työpaikassa seitsemän työttömyyskuukauden jälkeen. Tämä helpottaisi yritysten palkkauskynnystä.

Toinen keino on Filatovin mukaan käyttää pitkään työttömänä olleiden työttömien työmarkkinatukea pitkäkestoisena palkkatukena heille räätälöidyissä tehtävissä. 

Hyvinvointia lisäävää työtä on Filatovin mukaan tekemättä määrättömästi, mutta maksajia ei löydy.

– Yhteiskunnalle on edullisempaa se, että ihminen on työssä ja ansaitsee itse edes vähän kuin se, että hän on kokonaan työttömänä ja täysin tuen varassa.

Päivän lehti

9.4.2020